Κατάθλιψη: Τι μήνυμα δίνει στον οργανισμό μας

Όταν σκεφτόμαστε την κατάθλιψη, συνήθως σκεφτόμαστε τα συμπτώματα και όχι τα αίτια. Στόχος μας είναι να θεραπεύσουμε ή να «ανυψώσουμε τη διάθεση», παρά να εξετάσουμε γιατί η κατάθλιψη υπάρχει κατά πρώτο λόγο.

Η κατάθλιψη είναι ένας εξελικτικός μηχανισμός ζωτικής σημασίας για την ομοιόσταση μας, όπως η φλεγμονή, ο πυρετός ή ο βήχας.

Αυτές είναι δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά είναι απαραίτητες για τη θεραπεία μας. Εάν αντιμετωπίζαμε τον πυρετό, όπως αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη, θα πετούσαμε τους αρρώστους στο κρύο για να «μειώσουμε τη θερμοκρασία τους», σαν να είναι ο πυρετός η αιτία του προβλήματός τους.

Η κατάθλιψη είναι ένα μήνυμα για μας ότι πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Αυτό είναι όλο.

Τώρα ο λόγος που πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια μπορεί να ποικίλλει.

Μερικές κοινές αιτίες της κατάθλιψης:

 

  1. Υπερβολικό άγχος

Το άγχος μας τρώει πολλή ενέργεια -με την πίεση να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση σε ένα πρόβλημα, που συχνά είναι πολύ περίπλοκο για να επιλυθεί μόνο με λογική. Ο κύκλος του άγχους δεν φτάνει ποτέ σε ένα συμπέρασμα, και έτσι το σώμα πέφτει σε μακροχρόνιες καταθλιπτικές καταστάσεις για να εξοικονομήσει ενέργεια, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε πόρους, ώστε να “λύσουμε” τα προβλήματα μας.

 

  1. Φυσική εξάντληση

Ο μη επαρκής ύπνος θα εξαντλήσει τους πόρους του σώματός μας, εξ ου και η κατάθλιψη, που προκαλείται όταν πιέζουμε τον εαυτό μας υπερβολικά, καταναλώνοντας υπερβολική ζάχαρη, καφεΐνη, αλκοόλ, ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν καταθλιπτική διάθεση.

 

  1. Ανεπαρκής ύπνος

Ειδικά στους εφήβους έχει συσχετιστεί με καταθλιπτικά συμπτώματα. Η στέρηση ύπνου περιορίζει την ικανότητα του σώματός μας να ανακάμψει, εξ ου και η κατάθλιψη για να εξοικονομήσει περιορισμένη ενέργεια. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς αν κοιμόμαστε πολύ το μυαλό μας πιστεύει ότι πρέπει να κοιμηθούμε.

 

  1. Συναισθηματική εξάντληση

Εάν συμβαίνουν πολλά και δε διατίθεται επαρκής χρόνος για συναισθηματική επεξεργασία μπορεί να προκληθεί καταθλιπτική διάθεση.

 

  1. Μετατόπιση των κοινωνικών δομών

Όταν έχουμε μια διαμάχη με κάποιον, μπορεί να μας προκληθεί καταθλιπτική διάθεση, επειδή οι κοινωνικές δομές πρέπει να αποκατασταθούν, κάτι που θα απαιτήσει ενέργεια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here