Λίβανος covid-19: Καταρρέει το σύστημα υγείας, γεμάτες οι κλίνες σε ΜΕΘ

Λίβανος covid-19: Καταρρέει το σύστημα υγείας, γεμάτες οι κλίνες σε ΜΕΘ. Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας στο Λίβανο προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται στο χείλος της “καταστροφής”, καθώς προετοιμάζεται για νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. Το Σάββατο(02/01), το υπουργείο Υγείας ανέφερε 2.520 νέα κρούσματα του ιού. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η χώρα κατέγραψε 3.507 υποθέσεις. Οι αριθμοί αυτοί προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω το προσεχές δεκαπενθήμερο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των εορτασμών για την άφιξη του νέου έτους και των γιορτών των Χριστουγέννων. Η Petra Khoury, σύμβουλος δημόσιας υγείας του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Hassan Diab, ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα “υπερβεί τις προσδοκίες μας”. Η κ. Khoury είπε ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι πιθανόν να είναι “αρκετά δύσκολοι”.

Η επιτροπή υγείας του Κοινοβουλίου κάλεσε για νέο αποκλεισμό για 3 εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης ολονύκτιας απαγόρευσης κυκλοφορίας, εν μέσω ισχυρισμών ότι η κυβέρνηση “έχασε τον έλεγχο” της πανδημίας Covid-19. Ο Assem Araji, ο οποίος ηγείται της επιτροπής, ανέφερε ότι ο αριθμός θανάτων έφτασε τους 1.489- σχεδόν το 1/3 από αυτούς τον προηγούμενο μήνα-  ” αυτό απαιτεί επιβολή πλήρους απαγόρευσης 3 εβδομάδων σε ολόκληρη τη χώρα το συντομότερο δυνατόν, καθώς ο τομέας υγείας βρίσκεται σε κίνδυνο και οδεύει προς καταστροφή”. Ο Firas Abiad, διευθύνων σύμβουλος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rafik Hariri, ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης του κορωνοϊού στη χώρα λόγω εορτασμών για τις γιορτές.

“Όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι η αύξηση αυτή θα επιδεινωθεί τις προσεχείς μία ή δύο εβδομάδες, ειδικά μετά από όλες τις δραστηριότητες που παρακολουθήσαμε όλοι κατά τη διάρκεια των εορτασμών”, δήλωσε ο κ. Abiad. Παρά τις εκκλήσεις από αξιωματούχους προς τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι, υπήρξαν μεγάλες συγκεντρώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Βηρυτό, με ελάχιστες ενδείξεις κοινωνικής αποστασιοποίησης ή άτομα που φορούσαν μάσκες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here