Έσπασε το φράγμα των 2 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων: Ποιους αφορά η αυτόματη ακύρωση της β΄ δόσης


Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 στην Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς – Έσπασε το φράγμα των 2 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων

Το ορόσημο των δύο εκατομμυρίων εμβολιασμών με δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ξεπέρασε το Σάββατο (29/5) η Ελλάδα

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», προχωρούν κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 26 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε η ηλικιακή ομάδα 35-39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Είχε προηγηθεί στις 21 Μαΐου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Από το Σάββατο (29/5) εμβολιάζονται πολίτες άνω των 18 ετών με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, πολίτες άνω των 30 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Αυτόματη ακύρωση της δεύτερης δόσης για όσους έχουν νοσήσει

Σε διευκρινίσεις για όσους πολίτες έχουν νοσήσει από κορονοϊό, και σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό τους προέβη το Σάββατο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους, το δεύτερο ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα από το σύστημα για έχουν νοσήσει την ερχόμενη Τρίτη και πρόσθεσε πως έξι μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης ο κάθε πολίτης θα λάβει sms που θα του υπενθυμίζει να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

Σε ερώτηση για το πότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 50% εμβολιασμένων στη χώρα απάντησε ότι αναμένεται εντός του καλοκαιριού, εξηγώντας ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού καθορίζονται από δύο παράγοντες, τις παραδόσεις των εμβολίων και τη συμμετοχή των πολιτών σε κάθε ηλικιακή ομάδα, η οποία ανοίγει έτσι ώστε να εμβολιαστεί.

Ανησυχία για την αύξηση ιικού φορτίου σε τουλάχιστον πέντε περιοχές

Τον προβληματισμό του για την αύξηση του ιικού φορτίου σε πέντε περιοχές της χώρας εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν καθώς τις τελευταίες 5 μέρες έχει παρατηρηθεί αύξηση του ιικού φορτίου», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πέντε περιοχές είναι οι εξής:

  • Δήμος Ρόδου: Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 43%.
  • Δήμος Μυτιλήνης: Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 36%.
    Περιφερειακή Ενότητα Σύρου: Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 50%.
  • Δήμος Τροιζηνίας: Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός, τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί εκθετική αύξηση καθώς οι νέες μολύνσεις έχουν υπερτριπλασιαστεί.
  • Δήμος Χανίων: Σήμερα έχει 213 ενεργά κρούσματα, ενώ στις 20 Μαϊου είχε 169. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση της τάξης του 26%.

Επόμενο βήμα το πράσινο διαβατήριο

Το επόμενο βήμα για τους εμβολιασθέντες είναι η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αποδεικνύει πως ένας πολίτης είτε έχει εμβολιαστεί με οποιοδήποτε εμβόλιο από όσα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε., είτε έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Η χώρα μας θα είναι τεχνικά έτοιμη για το πιστοποιητικό ήδη από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 3 του μήνα. Μάλιστα, το πιστοποιητικό θα εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να το ψηφίσει στις 23 Ιουνίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ