Επιστήμη πρόληψη: Πώς προσδιορίζουν τα μέτρα αποφυγής μιας νέας πανδημίας [pic,vid]

Επιστήμη πρόληψη: Πώς προσδιορίζουν τα μέτρα αποφυγής μιας νέας πανδημίας. Καθώς το 2021 ξεκινά μέσα στο πλαίσιο της πανδημίας, επιστήμονες επισημαίνουν ορισμένες προσεγγίσεις για τη μείωση του δυνητικού κινδύνου πανδημικών ασθενειών. 

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εργάζεται σε πολλαπλές κατευθύνσεις για να διασφαλίσει ότι η ανθρωπότητα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Μετά από διεπιστημονικές μελέτες το 2020, οι επιστήμονες πιστεύουν ακράδαντα ότι μια πανδημία προκαλείται από τον συνδυασμό κακής χρήσης της γης, υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας και την παρουσία επαφών μεταξύ άγριας πανίδας και οικόσιτων ζώων. Όπως έχουν επισημάνει μελέτες στο παρελθόν, οι νυχτερίδες έχουν  “υπερανοσοποιητικά συστήματα”, που τις επιτρέπουν να μεταφέρουν ιούς όπως ο ιός Nipah και το SARS-CoV- 2 χωρίς να έχουν μολυνθεί.

Αυτά τα παθογόνα μπορούν ωστόσο να μεταπηδήσουν -ή να εξαπλωθούν- στους ανθρώπους και να προκαλέσουν νέες ασθένειες σε αυτούς όταν έρχονται σε στενή επαφή με τα ιπτάμενα θηλαστικά. Ο οικολόγος ασθενειών Abi T Vanak πρόσθεσε ότι έργα όπως το PREDICT, τα οποία ανιχνεύουν τον ορίζοντα για νέα παθογόνα, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ομάδων που έχουν δυναμικό πανδημίας στο μέλλον. Έρευνα ανέλυσε τα θηλαστικά και τα είδη πτηνών σε όλο τον κόσμο, και ανακάλυψε ότι τα πτηνά, οι νυχτερίδες και τα τρωκτικά έχουν δυνατότητες για τη διάδοση νέων ασθενειών στους ανθρώπους. Σε αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2020, τμήματα της Ινδίας ταξινομήθηκαν ως πιθανά σημεία εστίας από όπου μπορεί να προκύψει η επόμενη πανδημία.

Σε άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, ο Vanak και η ομάδα του για πρώτη φορά εφάρμοσαν ένα μοντέλο συμπαραγωγής για να προβλέψουν πώς η δασική νόσος του kyasanur, η μόλυνση ενός ατόμου γίνεται με μεταδοτικό τρόπο κατά τη διάρκεια ανθρώπινων δραστηριοτήτων (κυνηγοί, αγρότες κ.λπ.) στα δάση της ενδημικής περιοχής. Δεν υπάρχουν ασθένειες σε μεμονωμένα ζώα- είναι μέρος ενός οικοσυστήματος. Η δειγματοληψία ενός ζώου για ιούς και η ανάλυσή τους είναι μόνο ένα μέρος του παζλ. Χρειαζόμαστε ιολόγους που θα μιλούν με ειδικούς για τη δημόσια υγεία, κοινωνικούς επιστήμονες, οικολόγους και επιδημιολόγους.

Ζωονοσογόνοι νόσοι: Μπορούμε να αποτρέψουμε την επόμενη πανδημία; 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here