Έφτασε στην Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου


Έφτασε στην Αλεξανδρούπολη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός, εν όψει των επίσημων συναντήσεων στην Αθήνα, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θράκη, στην οποία έχει δώσει ιδιωτικό χαρακτήρα.

Ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να μεταβεί στην Κομοτηνή. Εκεί θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο, ένα μειονοτικό σχολείο και ένα μειονοτικό χωριό (Θάμνα Ροδόπης). Αργότερα αναμένεται να επισκεφθεί τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα λάβει χώρα δείπνο υποδοχής του από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Όπως είχε γίνει γνωστό, ο Τούρκος υπουργός δεν επρόκειτο να επισκεφθεί την Ξάνθη και τα Πομακοχώρια. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι Πομάκοι της Θράκης τον χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητο». «Δεν θέλουμε να μας λένε Τούρκους» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, Ιμάμ Αχμέτ.

H Άγκυρα επιθυμούσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφτεί τα Πομακοχώρια, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις Πομακικών συλλόγων, που τον ανακήρυξαν τον Τούρκο ΥΠΕΞ «persona non grata» στην περιοχή- και εκτιμάται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν θα επισκεφθεί τελικά τα Πομακοχώρια.

Την Δευτέρα το πρωί το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Μ. Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ν. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις δημόσιες τοποθετήσεις του μιλά για «τουρκική μειονότητα» αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα μας.

Μένει να διαφανεί εάν ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής του επίσκεψης επιλέξει να πολώσει το κλίμα εν όψει των συναντήσεων με Μητσοτάκη και Δένδια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ