Μπότοξ Αποτελέσματα: Νέα μελέτη κάνει λόγο για μακροχρόνια αντιγήρανση

Το Botox, μια ένεση που παραλύει τους μύες του προσώπου για να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων, έχει τη φήμη ότι είναι το φάρμακο της επιλογής για μάταια αποτελέσματα επειδή είναι επιφανειακά και φευγαλέα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μπορεί να μην είναι τόσο επιφανειακή ή προσωρινή η αποτελεσματικότητα του. Το φάρμακο αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος για τους τρεις έως τέσσερις μήνες που παραμένει ενεργό, σύμφωνα με μια καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Facial Plastic Surgery από τον δερματολόγο Dr. James Bonaparte του Πανεπιστημίου της Οτάβα και τον Δρ David Ellis του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Η αρχική θεωρία για το Botox ήταν ότι παραλύεις τον μυ και δεν μπορείς πλέον να κάνεις τη ρυτίδα γιατί δεν μπορείς να κάνεις την κίνησης. Μπορεί να συμβαίνουν περισσότερα από αυτό. Στην πραγματικότητα αναδιαμορφώνεται το δέρμα για να απαλλαγεί από τις ρυτίδες », δήλωσε ο Bonaparte.

Οι δερματολόγοι είχαν παρατηρήσει ότι ακόμη και οι βαθιές ρυτίδες που δεν είχαν διαγραφεί από το Botox έγιναν λιγότερο σοβαρές ενώ ήταν ενεργό. Ο Bonaparte προσπάθησε να μετρήσει το αποτέλεσμα επιστημονικά. Στην τρέχουσα μελέτη, αυτός και ο Ellis χρησιμοποίησαν ένα Cutometer, μια συσκευή που απορροφά το δέρμα και μετρά πόσο ανακάμπτει στην προηγούμενη θέση του. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται λιγότερο ελαστικό, περίπου 30 τοις εκατό λιγότερο στην ηλικία των 70 από ό, τι στην ηλικία των 20. Το χαλαρό δέρμα μας κάνει να φαινόμαστε μεγαλύτεροι. Κάνει επίσης το δέρμα πιο επιρρεπές σε ρυτίδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα αποτελέσματα του Botox ήταν στα πιο ισχυρά τους, το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει την ελαστικότητα κατά 30 τοις εκατό. Η επίδραση κορυφώθηκε σε δύο μήνες και στη συνέχεια εξαφανίστηκε πριν από την πτώση στους τέσσερις μήνες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 43 γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το Botox για πρώτη φορά.

Εάν πράγματι το Botox κάνει το δέρμα πιο ελαστικό, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων. Αυτό θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά την αγορά ενέσεων καλλυντικών. Περισσότεροι από 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί υποβλήθηκαν σε θεραπεία με Botox ή παρόμοιο φάρμακο πέρυσι, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here