Ισραήλ: Πιθανό τέλος της εποχής Νετανιάχου


Σε «πολιτικό δράμα» βυθιζόταν το Ισραήλ την Κυριακή λόγω του πιθανό επικείμενου τέλους της εποχής Νετανιάχου- ο οποίος έχει σημειώσει ρεκόρ παραμονής στην ηγεσία της χώρας.

Μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δύο χρόνια, η προθεσμία 28 ημερών για να δημιουργήσει νέα κυβέρνηση ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, λαμβάνει τέλος την Τετάρτη, και ΜΜΕ μετέδιδαν πως ήταν κοντά στο να δημιουργήσει συνασπισμό ο οποίος θα έδινε τέλος στη 12ετή παραμονή του Νετανιάχου στην πρωθυπουργία.

Οι πιθανότητες του Λαπίντ να επιτύχει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τον ακροδεξιό Ναφτάλι Μπένετ, το κόμμα Γιαμίνα του οποίου έχει έξι έδρες- κλειδιά στο κοινοβούλιο.

Ο Μπένετ, 49 ετών, αναμενόταν να ανακοινώσει, ενδεχομένως και την Κυριακή, εάν θα συνεργαζόταν με τον Λαπίντ, που ηγείται του κόμματος Γες Ατίντ.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, πρώτα ο Μπένετ θα έπρεπε να συσπειρώσει τους βουλευτές του δικού του κόμματος πριν ενταχθεί σε αυτό που οι αντίπαλοι του Νετανιάχου χαρακτηρίζουν ως κυβέρνηση «αλλαγής», αποτελούμενη από παρατάξεις της αριστεράς, του κέντρου και της δεξιάς.

Χωρίς να υπάρχει ακόμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου, ένας τέτοιος συνασπισμός θα ήταν εύθραυστος και θα χρειαζόταν εξωτερική στήριξη από Άραβες του κοινοβουλίου οι πολιτικές απόψεις των οποίων διαφέρουν πολύ από του Γιαμίνα.

Ο Μπένετ έχει παραμείνει σιωπηλός τις τελευταίες ημέρες, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικεφαλής του Λικούντ, να υποδαυλίζει τις φήμες ότι η παραμονή του στην εξουσία τελειώνει με tweet και βίντεο την Παρασκευή. «Πραγματικός συναγερμός» έγραψε, προειδοποιώντας για μια επικίνδυνη «αριστερή» κυβέρνηση.

Το Γιαμίνα ανακοίνωσε αργά το Σάββατο πως ο Μπένετ θα είχε συνάντηση και θα ενημέρωνε τους βουλευτές του την Κυριακή, κατόπιν αναφορών πως έφτασε σε συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας θα αναλάμβανε πρώτος πρωθυπουργός πριν δώσει τη θέση στον κεντρώο Λαπίντ.

Ο Μπένετ, πρώην υπουργός Άμυνας, είχε αλλάξει στο παρελθόν γραμμή ως προς την «εκθρόνιση» του Νετανιάχου, ο οποίος είναι συνεχόμενα στην πρωθυπουργία από το 2009 και τώρα είναι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για κατηγορίες διαφθοράς.

Είχε αναφερθεί ότι μια συμφωνία με τον Λαπίντ ήταν στα τελευταία της στάδια πριν αρχίσουν οι εχθροπραξίες στις 10 Μαΐου μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Ο Μπένετ είπε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών πως εγκατέλειπε τις προσπάθειες για δημιουργία συνασπισμού με το κέντρο και την αριστερά.

Ωστόσο η κατάπαυση πυρός αντέχει, οι συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και Εβραίων στο εσωτερικό του Ισραήλ έχουν σταματήσει και μια συνεργασία μεταξύ Λαπίντ και Μπένετ θα μπορούσε να είναι και πάλι πιθανή.

Ισραηλινοί πολιτικοί σχολιαστές ωστόσο, δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο. Εάν ο Λαπίντ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ως την Τετάρτη, είναι πιθανές και άλλες εκλογές- οι πέμπτες από τον Απρίλιο του 2019.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ