Το βρώμικο παιχνίδι των Τούρκων στη Θράκη


Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις Τσαβούσογλου και  Ερντογάν; Η προσπάθεια να «χτίσουν» ένα Status τουρκικής εθνικής συνείδησης.

Εδώ και λίγες ώρες σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα αυτό της Θράκης βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά χωρίς την συνοδεία κάποιου Έλληνα αξιωματούχου. Μια επίσκεψη που πλέον δεν προκαλεί έκπληξη αφού ο Τούρκος υπουργός είχε έρθει ξανά πριν 2 περίπου χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα στην ίδια περιοχή.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν βεβαίως είναι πολλά, το τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι το αναλύουν στο Newsbomb.gr διεθνολόγοι και στρατιωτικοί αναλυτές.

Πού ποντάρει η Τουρκία και γιατί θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή;

Ο άξονας των ενεργειών τους δεν είναι άλλος από το «χτίσιμο» μιας status «τουρκικής εθνικής συνείδησης» στους μουσουλμάνους της περιοχής προκειμένου να αναδείξουν την Τουρκία σε «προστάτιδα δύναμη» με συμφέροντα στη Θράκη.

Ένα «βρώμικο» παιχνίδι με πολλές προεκτάσεις, οικονομικές, επιχειρηματικές, ενεργειακές με αποικιακό γνώμονα.

Μικρές αθόρυβες κινήσεις μεγάλου συμβολισμού

Οι Τούρκοι εδώ και χρόνια σχεδιάζουν στην σκακιέρα τους κινήσεις ΜΑΤ. Αρχικά δεν «ακούγονται» καν μα οι συμβολισμοί τους είναι ισχυροί και κρύβουν βαθιά και μακρόπνοα σχέδια.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα θα αποκτήσει δεύτερο αεροπλανοφόρο και θα το ονομάσει «Θράκη»

Στόχος είναι μέχρι το 2023 η Τουρκία να μπορεί να κάνει υπερηπειρωτικές επιχειρήσεις.

Σίγουρα όχι τυχαίο το όνομα αν αναλογιστεί κανείς πως «βαπτίζονται» τα πολεμικά σκάφη και ποιοι είναι οι συμβολισμοί τους.

«Ο 3ος πυρηνικός σταθμός στην (ανατολική) Θράκη», είναι η είδηση που μετέδιδαν όλα τα τουρκικά Μέσα το 2018 καθώς είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε παραχωρήσει σε τηλεοπτικά δίκτυα είχε τονίσει «η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Θράκη είναι πολύ υψηλή και το πιθανότερο είναι το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας να γίνει σ’ αυτή την περιοχή».

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις όλο αυτό το διάστημα με πολύ και ιδιαίτερη προσοχή.

Δρ Αθανάσιος Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής: Εργαλειοποιούν τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς

Αθανάσιος Δρούγος

Ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων Διεθνολόγων και Γεωστρατηγικών αναλυτών Δρ. Θανάσης Δρούγος μιλώντας στο Newsbomb.gr τονίζει πως οι Τούρκοι εδώ και χρόνια με τρόπο αθόρυβο και επιμελή «εργαλειοποιούν» τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς για να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό πίεσης στις επεκτατικές τους βλέψεις και να διεκδικήσουν έμμεσα δικαιώματα και να αλλάξουν τα δεδομένα προς όφελος της Τουρκίας. Συγκεκριμένα λέει,

«Η Άγκυρα διαχρονικά προβαίνει σε πολλαπλές ενέργειες εκμετάλλευσης μειονοτικών και άλλων συναφών θρησκευτικών-ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πάρα πολλές χώρες με στόχο την ενίσχυση του βαθμού επιρροής της σε αυτές.Χρησιμοποιώντας επιλεκτικές μορφές διείσδυσης, εργαλειοποιεί τοπικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς ,πχ σε Ιράκ, Συρία, Μισράτα Λιβύης, Γκαγκούζους Μολδαβίας, Τσετσένους στο βόρειο Καύκασο, Τατάρους στην κατεχόμενη Κριμαία από τους Ρώσους, στη βόρεια Ροδόπη στη Βουλγαρία,τις Τουρκικές μειονότητες-κοινότητες σε Κόσοβο,Βοσνία Ερζεγοβίνη-Νόβι Παζάρ στη νότια Σερβία κα.

Η κατοχυρωμένη από τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης στην περίοδο του Μεσοπολέμου ως Μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι μία από τις πιο εμφατικές περιπτώσεις που με δόλια μέσα η Άγκυρα επιδιώκει να την εμφανίσει ετσιθελικά ως Τουρκική και ότι συστηματικά παραβιάζονται από την πλευρά μας τα εκπαιδευτικά,θρησκευτικά, πολιτιστικά ως και ανθρώπινα δικαιώματά της.. Η προσπάθεια αλλοίωσης της μειονότητας σε Ξάνθη και Ροδόπη στοχεύει στο να μεταλλαχθεί σε κάποιας μορφής “Δούρειου Ίππου” μέσα στον εθνικό μας κορμό,και -αν το επιτύχει- να την έχει σε “ετοιμότητα ” για την υλοποίηση αποσταθεροποιητικών και υβριδικών σεναρίων αντεθνικής διάστασης.. Η Τουρκία χρησιμοποιεί οικονομικά,παραδιπλωματικά, επιχειρηματικά (Λεβέντ Σαδίκ) και Ισλαμοκεντρικά μέσα, ως και αναθεωρητικές μεθοδεύσεις προς ικανοποίηση και επίτευξη των αντικειμενικών της σκοπών.

Η εκ μέρους διαδοχικών Ελληνικών κυβερνήσεων μυωπική στάση,εφησυχασμός ως και αγνόηση των τοπικών αναγκών (σε θέματα εκπαιδευτικά- οικονομικά-αγροτικά-εργασιακά-εκπαιδευτικά-πολιτιστικά κα) στην Θράκη μας ,έχει προσφέρει στην Άγκυρα τοπικές “ευκαιρίες” για εργαλειοποίηση κάποιων παραγόντων σε ικανοποίηση στόχων της.Παρά την σχετική βελτίωση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, το ιδιαίτερα δραστήριο Γενικό Προξενείο Κομοτηνής ,γνωστοί μειονοτικοί σύλλογοι ,και άλλοι παράγοντες έχουν προχωρήσει σε ορισμένα σχέδιά τους (μέσω των Δήμων Ιάσμου, Αρριανών , Συμβουλευτικής επιτροπής, το μειονοτικό κόμμα DEP/ΚΙΕΦ κλπ),που θα έπρεπε να μας έχουν προβληματίσει ακόμα περισσότερο ενώ οργιάζουν οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες ως και η παρουσία Γκιουλενικών κύκλων.

Παρά τις πατριωτικές και κρυστάλλινες αντιδράσεις των διαφόρων Πομακικών συλλόγων που έχουν ασκήσει κριτική στις Τουρκικές διατρητικές κινήσεις,απτόητη η Άγκυρα συνεχίζει να κινείται μεθοδικά και ύπουλα ,προσπαθώντας να εκθέσει την χώρα μας,όπως έγινε προ χρόνων με τις εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Η Τουρκική διπλωματία διαχρονικά σε όλα τα ζητήματα επιδεικνύει υπομονή,επιμονή και πολύπλευρη διαθεσιμότητα μέσων.Η επίσκεψη στη Θράκη του επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας αποτελεί συνέχεια των ενεργειών προγενέστερων επισκέψεων και δρομολογίων Τούρκων επισήμων ως και ουσιαστικοποίηση αυτών που συζητηθήκαν στην προ μηνός επίσκεψη στην περιοχή του αρμόδιου για τις μειονότητες υφυπουργού εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κεράν.

Από την δική μας πλευρά απαιτείται ενεργοποίηση μέσων, εισαγωγή εκλεπτυσμένων μεθόδων αντίδρασης, ισχυροποίηση των τοπικών και περιφερειακών φορέων και σωματείων , ως και διείσδυση στους σκληροπυρηνικούς κύκλους της μειονότητας για να έχουμε “εικόνα ‘ των κινήσεων και θέσεών τους. Γιατί στο θέμα των πληροφοριών ως χώρα συντριπτικά υστερούμε.Συνεπώς επαγρύπνηση , ετοιμότητα, βελτίωση των ενδο-μειονοτικών καταστάσεων ως και συνδρομή σε μία ανανεωμένη αναπτυξιακή στρατηγική ανάσχεσης δολίων σχεδίων και επιρροών».

Βασίλης Μαυρίδης, δήμαρχος Ορεστιάδας: Η προσπάθεια παραποίησης των διεθνών συνθηκών είναι επικίνδυνη

Βασίλης Μαυρίδης

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρεται στην επίσκεψη Τσαβούσογλου στην περιοχή. Τονίζει ότι όσοι αμφισβητούν τις Διεθνείς Συνθήκες που έχουν υπογράψει και οι ίδιοι δεν θα πρέπει να θεωρούνται συνομιλητές. «Σεβόμαστε κάθε ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα μας αλλά όποιος με πράξεις του ή δηλώσεις του αμφισβητεί τη διεθνή συνθήκη που έχει υπογράψει και ο ίδιος δεν θα πρέπει να θεωρείται συνομιλητής μας. Η προσπάθεια παραποίησης των διεθνών συνθηκών είναι επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές», λέει με νόημα ο κ. Βασίλης Μαυρίδης.

Αντωνία Δήμου, Επικεφαλής τομέα Μέσης Ανατολής , Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας: Μακροχρόνια τουρκική στρατηγική

Η Αντωνία Δήμου, είναι Επικεφαλής τομέα Μέσης Ανατολής , Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας – Non-resident fellow στο κέντρο για την Ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και δίνει την δική της εκτίμηση για την επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Θράκη και μιλάει για στόχο αυτονομίας.

Ειδικότερα τονίζει μιλώντας στο Newsbomb.gr:

«Η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Θράκη με εντολή Ερντογάν εντάσσεται στο πλαίσιο της μακροχρόνιας τουρκικής στρατηγικής η οποία συνίσταται σε ψευδείς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δήθεν καταπιέζει την μειονότητα. Στόχος της Τουρκίας η δημιουργία προϋποθέσεων «αυτονομίας» στη Δυτική Θράκη με το αιτιολογικό ότι δήθεν η μειονότητα αποστερείται τη δυνατότητα εκτέλεσης των θρησκευτικών της καθηκόντων, τη διοίκηση των ισλαμικών της ιδρυμάτων, τη διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς, και κυρίως ότι δήθεν παρεμποδίζεται η συμμετοχή μελών της μουσουλμανικής μειονότητας στην ενεργό πολιτική ζωή της Ελλάδας λόγω της ποσόστωσης του 3% που αποτελεί προϋπόθεση εισαγωγής κομμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η υποκρισία των επιχειρημάτων της Άγκυρας είναι προφανής δεδομένου ότι το πλαφόν εισαγωγής στο Τουρκικό Κοινοβούλιο είναι υπερ-τριπλάσιο δλδ 10%, ενώ η Τουρκία είναι αυτή που εφάρμοσε συστηματικά εθνοκαθάρσεις.

Η προσπάθεια εργαλειοποίησης των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης (Τουρκόφωνοι, Πομάκοι και Ρομά) από την Τουρκία συντελείται σε μία περίοδο που η δημοτικότητα Ερντογάν βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό λόγω της κακής διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομίας και ως εκ τούτου ψάχνει απεγνωσμένα μία ευκαιρία για να συσπειρώσει το ακροατήριο του AKP καθώς και του εθνικιστικού κυβερνητικού του εταίρου. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία προκαλώντας την Ελλάδα ταυτόχρονα στην Θράκη και το Αιγαίο υλοποιεί τη στρατηγική Ερντογάν που εστιάζει στην αμφισβήτηση της συνθήκης της Λοζάνης. Ο τουρκικός στόχος είναι προφανής και συνίσταται στην έγερση απαιτήσεων περί αναθεώρησης του νομικού καθεστώτος που διέπει τόσο τα νησιά του Αιγαίου όσο και τη Θράκη. Η τουρκική εργαλειοποίηση των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Θράκης επιχειρείται και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών με προεξέχοντα τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης όπου η Άγκυρα έχει πετύχει πολλές φορές στο παρελθόν να υιοθετηθούν αποφάσεις από την ολομέλεια του οργανισμού οι οποίες κάνουν λόγο για παραβίαση των πολιτικών, πολιτειακών και θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη.

Η Ελλάδα οφείλει να είναι σε εγρήγορση εντείνοντας την πολυσχιδή εξωτερική της πολιτική με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και με επιλεγμένες χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ως χώρα που σέβεται το Ισλάμ και αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους όπως τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Τούτο τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας, η Τουρκία κατατάσσεται στον κατάλογο των δώδεκα σημαντικότερων παραβατών σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας. Πάνω από όλα όμως η Ελλάδα οφείλει να ξεσκεπάσει τις επεκτατικές νεοθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας στην Θράκη οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η τελευταία λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής».

Ιωάννης Αναστασάκης, αντιπτέραρχος ε.α. :Ο Τσαβούσογλου στη Θράκη υλοποιώντας τον νεο-οθωμανικό σχεδιασμό

Ιωάννης Αναστασάκης

Ο αντιπτέραρχος ε.α. Ιωάννης Αναστασάκης είναι σύμβουλος – στρατηγικός αναλυτής και συνεργάζεται με διεθνή Ινστιτούτα, μιλώντας στο Newsbomb.gr για την επίσκεψη Τσαβούσογλου κάνει λόγο για έναν νέο-οθωμανικό σχεδιασμό. Ειδικότερα εξηγεί:

«Ο κος Τσαβούσογλου με ένα θίασο κουστωδία, επισκέπτεται την Ελληνική Θράκη για να δώσει μία παράσταση που εντάσσεται στον παντουρκισμό. Σκοπός δεν είναι μόνο η θεμελίωση δικαιωμάτων εμπλοκής της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και η συντήρηση της σύγχρονης Τουρκίας, με την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της.

Ο κοινωνικός ιστός της σύγχρονης Τουρκίας

Στις 08 Φεβρουαρίου του 2018, δημοσιοποιήθηκε ηλεκτρονική εφαρμογή με την οποία ο κάθε Τούρκος εντοπίζει τους προγόνους του καθώς και τον τόπο καταγωγής του. Με την εφαρμογή αυτή, εκατομμύρια τούρκοι ενημερώθηκαν έκπληκτοι ότι οι πρόγονοί τους κατάγονταν από εθνότητες που σήμερα βρίσκονται εκτός Τουρκίας, κυρίως από Συρία, Αρμενία και Βαλκάνια ή είναι κουρδικής, Ιρανικής ή εβραϊκής καταγωγής.

Για δεκαετίες τα πραγματικά στοιχεία καταγωγής των Τούρκων πολιτών ήταν απόρρητα, έχοντας χαρακτηριστεί ως «κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας» και ήταν η βάση για τις εθνοκαθάρσεις του Κεμαλικού καθεστώτος. Επισημαίνεται ότι σε πολλές οικογένειες στην Τουρκία, οι παππούδες ή οι γονείς, ακόμα και εάν γνώριζαν για την πραγματική μη τουρκική τους καταγωγή, το κρατούσαν κρυφό και δεν ενημέρωναν τα παιδιά τους για να τα προστατεύσουν από προσωπικές, οικογενειακές, και άλλες διώξεις του καθεστώτος.

Σήμερα συνδετικός ιστός της τουρκικής κοινωνίας δεν είναι πλέον η αμιγώς εθνική τουρκική καταγωγή, αλλά η Μουσουλμανική θρησκεία που έντεχνα προβάλλεται από την Τουρκία ως οθωμανική κληρονομιά. Η ίδια μεθοδευμένη παραπλάνηση επιχειρείται εις βάρος των Μουσουλμάνων των Βαλκανίων.

Βαλκάνια και Δυτική Θράκη

Η προπαγάνδα της Τουρκίας που αποσκοπεί στην εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση των Ελλήνων Μουσουλμάνων, που στην πραγματικότητα δεν έχουν τουρκική καταγωγή, είναι ένα σχέδιο που εξυπηρετεί μόνο τις τουρκικές επιδιώξεις. Οι Έλληνες Μουσουλμάνοι ως Ευρωπαίοι πολίτες δικαιωματικά απολαμβάνουν όχι μόνο το «Ευρωπαϊκό κεκτημένο» αλλά και δικαιούνται να διεκδικούν πλείστα όσα επιπλέον οφέλη. Με σωστή ενημέρωση, θα αποφύγουν να γίνουν όργανο στα χέρια των νεο-οθωμανών, έχοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή, την εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση των Τουρκοκυπρίων για την προώθηση τουρκικών γεωστρατηγικών επιδιώξεων».

Η Βιβιάνα Τσιούμα, διεθνολόγος: Δεν δεχόμαστε μαθήματα ιστορίας και πολιτικής συμπεριφοράς

Η Βιβιάνα Τσιούμα, διεθνολόγος και πρώην σύμβουλος Υπουργών Άμυνας σε θέματα ασφάλειας δίνει και εκείνη την δική της τοποθέτηση στο Newsbomb.gr τονίζοντας πως μόνο καλοπροαίρετη και αθώα δεν είναι η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θράκη αυτή την χρονική στιγμή. Μάλιστα υπογραμμίζει πως οι ισχυρισμοί των Τούρκων πως δεν είναι σε καθεστώς σεβασμού οι μουσουλμάνοι πέφτει στο κενό καθώς στην Ελλάδα κανείς δεν καταπατά τα δικαιώματα της μειονότητας όταν υπάρχουν 240 τζαμιά για 100.000 Έλληνες μουσουλμάνους:

Έξι χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία επίσημη επίσκεψη Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα. Η άφιξη Τσαβούσογλου με πρώτο σταθμό την περιοχή της Θράκης μόνο καλοπροαίρετη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί. Επί πολλάκις άλλωστε η Δυτική Θράκη έχει βρεθεί στο επίκεντρο της εμπρηστικής τουρκικής ρητορικής σε μία προσπάθεια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Προτού ο κύριος Τσαβούσογλου προβεί σε οποιαδήποτε κριτική έναντι της χώρας μας , θα πρέπει να κατανοήσει ότι το ελληνικό κράτος σε αντίθεση με το τουρκικό παραδίδει μαθήματα πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς.

Πώς μπορεί να μιλά κανείς για καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας όταν στην περιοχή υπάρχουν 240 τζαμιά για 100.000 Έλληνες μουσουλμάνους με 750 ιεροκήρυκες να παραδίδουν μαθήματα του Κορανίου; Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό τζαμιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσως το μεγαλύτερο παγκοσμίως σε μη μουσουλμανικό κράτος. Ακόμα και στο εκπαιδευτικό κομμάτι για το οποίο κατηγορούμεθα στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά σχολεία. Εξαιτίας της παροχής πολλών ευκαιριών στα παιδιά της μειονότητας, το ελληνικό δημόσιο με την δυνατότητα διδασκαλίας του κορανίου στο μάθημα των θρησκευτικών , έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των μαθητών. Το ειδικό επίσης ευνοικό καθεστώς εισαγωγής στα ΑΕΙ δίνει κίνητρο στους μουσουλμάνους μαθητές να φοιτούν σε ελληνικά πανεπιστήμια και όχι σε αντίστοιχα τουρκικά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης σε σύνολο 220 δικηγόρων, αναγράφονται 40 περίπου μουσουλμάνοι.

Επιπροσθέτως ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης έχουν το δικαίωμα εκλογής και συμμετοχής τους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το κόμμα της κυρίας Τσιγδέμ Ασάφογλου κατέβηκε ως ανεξάρτητο στις ευρωεκλογές που διενεργήθησαν στις 26 Μαίου 2019. Μήπως λοιπόν αυτό που πραγματικά φοβάται η Τουρκία είναι ότι σταδιακά χάνει την επιρροή της στους μουσουλμάνους της Θράκης; Αξιοσημείωτη είναι η ανακοίνωση του προέδρου των Συλλόγων Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ ο οποίος απευθυνόμενος στον κύριο Τσαβούσογλου τον χαρακτήρισε ανεπιθύμητο στα Πομακοχώρια, persona non grata υπενθυμιζοντάς του ότι δεν υφίσταται τουρκική μειονότητα, καλώντας τον να επισκεφθεί τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, όπως επίσης να επισκεφθεί τους τάφους των εκατοντάδων δολοφονημένων πολιτών και φυλακισμένων δημοκρατικών δημοσιογράφων και πολιτικών.

Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα που σέβεται όλες τις πεποιθήσεις των πολιτών της. Δεν δεχόμαστε μαθήματα ιστορίας και πολιτικής συμπεριφοράς από απολυταρχικά και μη δημοκρατικά καθεστώτα όπως αυτό της Τουρκίας η οποία όχι μόνο δεν σέβεται τον θεσμό των μειονοτήτων αλλά θεωρείται ιστορικά υπεύθυνη για τον ανελέητο σφαγιασμό Ποντίων, Αρμενίων και Κούρδων. Αυτό που δεν έχει συνειδητοποιήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ότι η ίδια η μειονότητα της Δυτικής Θράκης με την ενεργή συνεισφορά της στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας αντικρούει τους όποιους ψευδείς ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς.

Νικόλαος Αρβανίτης, διπλωματικός συντάκτης: Οι Τούρκοι Αξιωματούχοι περιφρονούν την ελληνική έννομη τάξη

Νικόλαος Αρβανίτης

Ο Νικόλαος Αρβανίτης είναι Διπλωματικός Συντάκτης και είναι διαχειριστής του www.komotinipress.gr και έχει μια πολύ καθαρή εικόνα και σκέψη για το τι συμβαίνει στα σύνορα εδώ και δεκαετίες. Ο ίδιος δίνει το δικό του μήνυμα για το τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη Τσαβούσογλου αυτή την χρονική στιγμή:

Η προσεχής επίσκεψη «συμπίπτει» με την Επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και ως προπαρασκευή της θεωρείται η προ 25 ημερών επίσκεψη στην Θράκη του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σινάν Κιράν η οποία και ήταν επίσης “ιδιωτική” χωρίς τη συνοδεία Έλληνα διπλωμάτη ή ομολόγου του.

Η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη εντάσσεται σε ένα μακρόπνοο σχέδιο στρατηγικής για την περιοχή του οποίου οι κύριοι άξονες εντοπίζονται στην διεύρυνση της «εθνοθρησκευτικής γεωγραφίας» με την «κατασκευή τουρκικής μειονότητας» όπου και όπως είναι δυνατόν, την ενίσχυση ενός δικτύου 110 τουρκοφρόνων συλλόγων που λειτουργούν με ένα πολυπυραμιδικό σχήμα και οι οποίοι έχουν την εποπτεία του “θρησκευτικού, πολιτισμικού,κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι της μειονότητας” και βεβαίως την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν την μειονότητα.

Και τα όσα προβλέπονται από τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες, παραβιάζουν τα διπλωματικά πρωτόκολλα στις επισκέψεις τους , δημιουργούν σκόπιμο κλίμα σύγχυσης στα σύνοικα στοιχεία (Αλεβίτες, Πομάκους, Ρομά κ.α.) ενώ υπάρχουν ενδείξεις για την δραστηριοποίηση δομών οργανωμένου εγκλήματος σε δραστηριότητες διακίνησης παρατύπων μεταναστών που βρίσκουν στήριξη σε επίσημες (παρα)κρατικές ή (παρα)θρησκευτικές δομές.

Η παθητική στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης σε ανάλογες περιπτώσεις δημιουργεί μια έντονη ανησυχία στον Χριστιανικό πληθυσμό της Θράκης καθώς δίνεται η εντύπωση ότι στην δημογραφικά αποδυναμωμένη και οικονομικά εξασθενημένη Θράκη δημιουργούνται «γκρίζες ζώνες» με απρόβλεπτες επιπτώσεις και το φόβο μιας πιθανής «προβοκάτσιας».

Ας μην ξεχνάμε και την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών τον Μάρτιο 2020 και την Μάχη του Έβρου όπου η αποφασιστική αντίδραση των Θρακιωτών και των Ενόπλων Δυνάμεων απέτρεψαν την απόπειρα προσβολής των συνόρων.

Θ. Μαλκίδης, Διδάκτορας κοινωνικών επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου: «Ιδιωτική» επίσκεψη , δημόσιος επεκτατισμός…

Ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης αναλύει τους λόγους της επίσκεψης Τσαβούσογλου και παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη της υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων.

Συγκεκριμένα λέει στο Newsbomb.gr

«Χωρίς ακόμη να έχει καθίσει η σκόνη από την «ιδιωτική» επίσκεψη του πασά – υφυπουργού εξωτερικών της γειτονικής χώρας στη Θράκη, έρχεται και ο «Μέγας Δραγουμάνος», ο Υπουργός εξωτερικών και νέος απεσταλμένος του Σουλτάνου στην ίδια περιοχή, εμπλουτίζοντας το γνωστό ρεπερτόριο και επισκέψεις σε οθωμανικά μνημεία στην Καβάλα και στην Κρήτη!

Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να απολογηθεί για ακόμη μία φορά, τώρα στον «ιδιωτικό» επισκέπτη Τσαβούσογλου, για τη μειονότητα, για το μουφτή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα , για τους συλλόγους και τα σωματεία και για τα λοιπά τουρκικά αιτήματα στο σύνολο των διμερών σχέσεων: Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη.

Η πραγματικότητα βεβαίως είναι ότι το καθεστώς Ερντογάν και των συγκυβερνητών του παρακρατικών Γκρίζων Λύκων, προβάλλει έναν επεκτατισμό , ο οποίος ενισχύεται αποδεδειγμένα από το οργανωμένο έγκλημα και ο οποίος κατέχει την Κύπρο, έχει εισβάλλει στη Λιβύη, στη Συρία και το Ιράκ και απειλεί με λόγο και έργο το Αιγαίο και τη Θράκη. Στη χώρα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας κανείς δεν μπορεί να ανέχεται τον εκφρασμένο με τη βία τουρκικό επεκτατισμό, ο οποίος κατέχει την ελληνική Κύπρο, αμφισβητεί το ελληνικό Αιγαίο και τη Θράκη και στέλνει όταν θέλει, από όπου θέλει και όσους θέλει όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμεί.

Από τη Θράκη, από όπου γράφω τις γραμμές, η αυτονόητη δήλωση και πράξη αφορά την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, χωρίς εκπτώσεις, διαπραγματεύσεις και διεθνή δικαστήρια για τη ΓΗ, τον ΑΕΡΑ και το ΎΔΩΡ του Ελληνισμού . Και επίσης, είναι η ιδανική στιγμή, όταν η «ιδιωτική» επίσκεψη στην ιδιαίτερή μου πατρίδα τελειώσει και αρχίσει το κανονικό πρόγραμμα του δημόσιου επεκτατισμού, να τεθεί επιτέλους και για πρώτη φορά, το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας που έχει τελέσει η Τουρκία. Οι ευνοϊκές συνθήκες διεθνώς και στην περιοχή μας το επιβάλλουν»!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ