Self test: Δωρεάν για τις ηλικίες 18 έως 30 ετών – Τι ισχύει για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα


Δικαίωμα στα self test έχουν από σήμερα Δευτέρα (31/5) και οι πολίτες από 18 έως 30 ετών – Τι ισχύει για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Διεύρυνση στη δυνατότητα χρήσης των self test ανακοίνωσε την Κυριακή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκερτσος.

Ειδικότερα, από σήμερα, ο κύκλος των δικαιούχων διευρύνεται και πλέον συμπεριλαμβάνει και άτομα από 18 έως 30 ετών.

Έτσι, από σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, δύο self tests:

  • μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
  • εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων,
  • όσοι πολίτες είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

«Ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self tests διευρύνεται περαιτέρω, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών. Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ -δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την μαζική πολιτική δημόσιας υγείας, που λειτουργεί συμπληρωματικά στους στοχευμένους και δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, έχει φέρει τη χώρα μας μεταξύ των 5 ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Εν τω μεταξύ, σε διευκρινίσεις για τα self test στον ιδιωτικό τομέα την εβδομάδα 31 Μαΐου-6 Ιουνίου 2021 προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορoνοϊό (self-test) διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση των εργαζομένων στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των self test πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ