Ν. Αφρική Covid-19: Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για νέες μεταλλάξεις

Ν. Αφρική Covid-19: Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για νέες μεταλλάξεις. Οι επιστήμονες συνιστούν την ψυχραιμία του κόσμου σχετικά με την  επιτυχία του εμβολίου σε μετάλλαξη του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ν. Αφρική.

Ειδικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, αν και ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, έχει δηλώσει ότι ανησυχεί πολύ για την τελευταία μετάλλαξη του Sars-Cov-2, η οποία έχει αναδυθεί στη Νότια Αφρική και λέγεται ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική, όπως είναι η μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στο Κεντ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη υπάρξει ορισμένες περιπτώσεις μόλυνσης από το στέλεχος της Νότιας Αφρικής.

“Αυτός είναι ο λόγος που αναλάβαμε την ενέργεια που κάναμε για να περιορίσουμε όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, και την κίνηση από εκεί και να επιμείνουμε σε όποιον έχει επιστρέψει να αυτοαπομονωθεί. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Ομάδες στην Οξφόρδη εξέτασαν και τις 2 μεταλλάξεις για να αξιολογήσουν εάν το εμβόλιο θα προστατευόταν από αυτές. “Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν τα εμβόλια πρόκειται να είναι επαρκή”. Λειτούργησαν πολύ καλύτερα από ό, τι υποθέταμε ότι θα λειτουργούσαν για την πρόληψη ασθενειών, έτσι δεν ήταν πιθανό τυχόν μεταλλάξεις στον ιό να απενεργοποιήσουν εντελώς ένα εμβόλιο, αλλά οι ιοί να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν.

“Δεν είναι οι μόνες δύο παραλλαγές που πρόκειται να δούμε”. Ειδικοί αναφέρουν ότι αναμένονται μεταλλάξεις του ιού, ωστόσο είναι πιθανό ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να λειτουργούν για να αποτρέψουν άτομα που έχουν μολυνθεί από μεταλλάξεις να αρρωστήσουν σοβαρά. Ωστόσο, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Νότια Αφρική. “Οι ιοί μεταλλάσσονται και θα προκύψουν νέα στελέχη”, ανέφερε ο καθηγητής Τζέιμς Νάισμιτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Rosalind Franklin. “Το λεγόμενο στέλεχος της Νότιας Αφρικής έχει αρκετές αλλαγές, και οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να κατανοήσουν τη σημασία τους. Ορισμένες από τις αλλαγές είναι αρκετά σημαντικές και, ως εκ τούτου, οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη προσοχή. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά για να πούμε περισσότερα”.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here