Πολεμική Αεροπορία: Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη συμφωνία για τη Βάση Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα και μάλιστα σε μια περίοδο εντάσεων και με την Τουρκία να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές συνεργασίες της χώρας μας, με μία χώρα – «κλειδί» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ολοκληρώνεται και προχωρά στα επόμενα βήματα.

Ελλάδα και Ισραήλ προχωρούν στη δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συμφωνία 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 20 χρόνια να υπογράφεται το αμέσως επόμενο διάστημα και τους Ισραηλινούς να ετοιμάζουν… βαλίτσες για Ελλάδα.

Την ώρα λοιπόν που στο ελληνικό «Πεντάγωνο» επικρατεί εξοπλιστικός πυρετός για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων και αναβάθμιση των παλαιών, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αποδεικνύει πως βλέπει ακόμα πιο μακριά, στοχεύοντας όχι απλά στην εξοπλιστική ενίσχυση αλλά και σε προσωπικό καταρτισμένο, που θα εκπαιδεύεται συνεχώς, θα εξειδικεύεται και θα γίνεται αποτελεσματικότερο.

Η συμφωνία με τους Ισραηλινούς λοιπόν για την αεροπορική Βάση της Καλαμάτας περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni) καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Για απόδειξη της φιλίας και της άριστης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις που αναπτύσσουμε με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακρόπνοη συνεργασία, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας. Θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες και θα προωθήσει την σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας και φίλο μου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για τη συνεργασία στην προώθηση αυτού του έργου και την έγκριση του από την ελληνική κυβέρνηση.»

Πιο αναλυτικά, η συνεργασία με την ισραηλινή ELBIT περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα με χρηματοδοτική μίσθωση.
  • Δυνατότητα στην Πολεμική μας Αεροπορία αναβάθμισης και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών ελικοφόρων, ώστε αυτά να μην είναι ποτέ κάτω από τον αριθμό των 25 στη διάθεση των Ικάρων. Σήμερα οι διαθεσιμότητες είναι πολύ χαμηλότερες.
  • Πρόκειται να έρθουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα τα Μ-346.
  • Δημιουργείται νέο σύστημα επίγειας εκπαίδευσης (προσομοιωτές πτήσεως)
  • Δυνατότητα σε αεροπορίες από άλλες πλευρές της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.
  • Παρέχονται περίπου 10.000 ώρες πτήσεις για κάθε χρόνο.

Η επιλογή της Καλαμάτας για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης στηρίζεται σε σειρά από προφανείς λόγους, με πιο σοβαρό το γεγονός ότι η 120 ΠΕΑ έχει ήδη εμπειρία μισού αιώνα στην εκπαίδευση πιλότων, ενώ επίσης, λόγω των κλιματικών συνθηκών, στην περιοχή μπορεί να εκπαιδεύονται χειριστές για περισσότερες από 330 ημέρες το χρόνο, κάτι που στις περιπτώσεις άλλων εκπαιδευτικών κέντρων είναι πρακτικά αδύνατο. Εκτιμάται, δε, ότι πιθανή δρομολόγηση της δημιουργίας του διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα θα έχει άμεση ανταπόκριση από αρκετές χώρες, που ήδη εκφράζουν το ενδιαφέρον να εκπαιδεύσουν τους χειριστές των μαχητικών τους σε πιστοποιημένο σε νατοϊκά πρότυπα περιβάλλον στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και οι πιλότοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μιας χώρας συμμάχου της Ελλάδας και εχθρού της Τουρκίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Τονίζουμε επίσης πως οι σχέσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή είναι ήδη πολύ στενές και αποτελούν ίσως τον πλέον ισχυρό πυλώνα της στρατηγικής σχέσης στον τομέα της Άμυνας. Υπενθυμίζουμε δε, πως πρόκειται για δύο από τις καλύτερες αεροπορίες στον κόσμο, με βάση μετρήσιμα στοιχεία από εκπαιδεύσεις, ασκήσεις και επιδόσεις σε όλους τους τομείς.

Η συνεργασία με το Ισραήλ έχει βεβαίως και σοβαρότατη πολιτική διάσταση. Υπενθυμίζουμε ότι οι σχέσεις της Ιερουσαλήμ με την Άγκυρα είναι κάκιστες, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να εκφράζει συνεχώς τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here