Αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Τι σημαίνει και πώς μας επηρεάζει

Οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες είναι ιδέες και σκέψεις που διασαφηνίζονται στο μυαλό και καταλήγουν να γίνονται πραγματικότητα. Είναι αληθινές ψυχικές συσκευές που καταλήγουν σε γεγονότα. Αυτές οι δηλώσεις για τις οποίες είστε πεπεισμένοι και λειτουργούν ως προβλέψεις που, κάποτε σκεφτόσασταν, είναι οι αιτίες της εμφάνισής τους. Η έννοια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας επινοήθηκε από τον κοινωνιολόγο Robert Merton. Τους αναφέρει ως ψευδείς ορισμούς των καταστάσεων που ξυπνούν μια νέα συμπεριφορά και που κάνουν αυτές τις ψευδείς αντιλήψεις να γίνονται πραγματικότητα.

Υπάρχουν προφητείες που γίνονται με προσωπικό τρόπο. Σε αυτές, είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται να συμβεί ένα συγκεκριμένο γεγονός και οι προσωπικές συμπεριφορές οδηγούν στην οικοδόμηση της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, κάποιος πρέπει να φέρει το δίσκο του καφέ και πιστεύει ότι θα πέσει: τόσο νευρικός είναι (από την πίστη του) που τρέμει και καταλήγει με τα ποτήρια στο πάτωμα. Υπάρχουν άλλες προφητείες που αναπτύσσονται σε αλληλεπίδραση με άλλους, οι οποίες ξεκινούν από υποθέσεις για τις οποίες ο άλλος σκέφτεται, ότι θα κάνει ή θα πει. Είναι το αποτέλεσμα της λήψης της υπόθεσης ως έγκυρης και της μη μετάφρασής της σε μια ερώτηση για τη μετεπικοινωνία. Λαμβάνοντας ως δεδομένο, είναι πιθανό να θεωρείται δεδομένο. Είναι μια προσδοκία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενεργήσουν έτσι ώστε η προσδοκία να εκπληρωθεί.

Ένας άλλος στόχος των προφητειών είναι οι χειρονομίες του συνομιλητή , καθώς αυτές είναι ένα είδος κινηματογραφικής οθόνης για τους ανθρώπους να προβάλλουν τον εαυτό τους και να κάνουν τη δική τους ταινία. Ένας συνοφρύωμα μπορεί να ερμηνευθεί ως θυμός, μυωπία, προβληματισμός, πονοκέφαλος, δυσφορία ή στομαχικές διαταραχές, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πιστεύει ότι ο άλλος είναι θυμωμένος και τους ρωτά και απαντήσει ότι δεν είναι, αλλά η υπόθεση του θυμού συνεχίζεται, σίγουρα ο συνομιλητής θα θυμωsεί και θα απαντήσει με απότομο τρόπο και επιβεβαιώνοντας την υπόθεση του συνομιλητή.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here