Σύντροφος ψέματα: Πώς να αντιμετωπίσω τα ψέματα του συντρόφου μου

Υπάρχει αναμφισβήτητο γεγονός και αυτό είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς ψεύδονται. Καταφεύγουμε στην απάτη με ασήμαντο και αθώο τρόπο, ενώ άλλοι το κάνουν με κάπως πιο κακόβουλη εμφάνιση. Τώρα , ανακαλύπτοντας ξαφνικά ότι ο σύντροφός μου μου λέει ψέματα και ότι τα ψέματα τους προκαλούν τον πόνο της εμπιστοσύνης πονάει και μας παραλύει. Επειδή αυτό είναι κάτι που κανείς δεν είναι προετοιμασμένος.

Όταν ξεκινάμε μια συναισθηματική σχέση, τείνουμε να έχουμε ατελείωτες ψευδαισθήσεις, δεσμεύσεις και συναισθήματα. Περιμένουμε τα πάντα από τον αγαπημένο μας και σπάνια αφήνουμε περιθώρια αμφιβολίας, για την ιδέα ότι, ίσως, αυτό το άτομο δεν είναι αυτό που περιμένουμε. Πείθουμε τον εαυτό μας ότι είναι η αγάπη της ζωής μας και περπατάμε σε ασφαλές έδαφος υποθέτοντας ότι όλα θα πάνε καλά. Η πρώτη αντίφαση προκύπτει, η συμπεριφορά εκτός τόπου, το μικρό ψέμα που ανακαλύψαμε σχεδόν τυχαία και ότι ίσως αφήσαμε να φύγουμε. Δεν θέλουμε να του δώσουμε σημασία, αλλά σύντομα θα συμβεί ξανά. Τότε συνειδητοποιούμε με πόνο και χωρίς αναισθησία ότι ζούμε με ένα άτομο που βρίσκεται ψέματα.

Το Πανεπιστήμιο DePaul, στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, διεξήγαγε μια ενδιαφέρουσα έρευνα το 2001. Σε αυτό το έργο μας λένε ότι σχεδόν το 92% των ανθρώπων έχουν πει ψέματα στον σύντροφό τους κάποια στιγμή . Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, το ψέμα ενεργεί ως προστάτης της ίδιας της σχέσης.  Δηλαδή, μερικές φορές καταλήγουμε να παραλείπουμε ή να παρουσιάζουμε εσφαλμένα κάποιες πληροφορίες για να προσφέρουμε στους άλλους μεγαλύτερη ασφάλεια και δέσμευση. Για παράδειγμα, τείνουμε να καταφεύγουμε σε λευκά ψέματα όταν λέμε στον σύντροφό μας ότι δεν έχουμε αγαπήσει ποτέ κανέναν το ίδιο. Αυτά είναι  ψέματα που, αντί να επιτεθούν στην εμπιστοσύνη του ζευγαριού, επιδιώκουν να το διατηρήσουν και ακόμη και να το ενισχύσουν. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αναμφίβολα ψέματα που κρύβονται και στρεβλώνουν τα ίδια τα θεμέλια ενός συναισθηματικού δεσμού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here