Οι τεχνολογίες που μας βοηθούν να εξερευνήσουμε τους ωκεανούς

Η μελέτη και η κατανόηση των ωκεανών είναι σημαντική για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τους ωκεανούς είναι χρήσιμα για την πρόβλεψη καιρικών και θαλάσσιων συνθηκών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τα πλοία στο σχεδιασμό και τη λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων. Επιπλέον, τα συστήματα παρατήρησης των ωκεανών βοηθούν επίσης στην κατανόηση της ρύπανσης των ωκεανών, των κλιματικών αλλαγών, των ανεκμετάλλευτων πόρων, των αλλαγών στα ρεύματα, της συμπεριφοράς των θαλάσσιων οργανισμών κ.λπ. Παρακάτω αναφέρονται μερικές σημαντικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη και την κατανόηση των ωκεανών σε όλο τον κόσμο.

Ραντάρ υψηλής συχνότητας:

Το HFR μετρά την ταχύτητα και την κατεύθυνση των ρευμάτων επιφανείας του ωκεανού κοντά στην ακτή, από μερικά χιλιόμετρα έως 200 χιλιόμετρα από τη στεριά. Βοηθά επίσης στον εντοπισμό αντικειμένων που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης. Ο πομπός ραντάρ στέλνει ένα σήμα στη θάλασσα και η αγώγιμη επιφάνεια του θαλασσινού νερού επιστρέφει ένα σήμα, μετρώντας τη μετατόπιση Doppler και δίνοντας ταχύτητα και κατεύθυνση.

SeaGliders:

Το Seaglider είναι ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) ή υποβρύχιο ανεμόπτερο που έχει αναπτυχθεί για συνεχή, μακροπρόθεσμη μέτρηση ωκεανογραφικών παραμέτρων. Αντί μιας ηλεκτρικής κίνησης έλικα, το όχημα χρησιμοποιεί μικρές αλλαγές στην πλευστότητα και τα φτερά για να επιτύχει κίνηση προς τα εμπρός. Το βήμα και το ρολό του συστήματος ελέγχονται χρησιμοποιώντας ρυθμιζόμενο έρμα. Ο εξοπλισμός έχει σχεδιαστεί για αποστολές που καλύπτουν χιλιάδες μίλια και διαρκούν για πολλούς μήνες. 

Animal Telemetry:

Πρόκειται για ηλεκτρονικές ετικέτες που εφαρμόζονται πάνω στα θαλάσσια ζώα. Αυτή η τεχνολογία σήμανσης μάς επιτρέπει να γνωρίζουμε πώς αυτά τα ζώα αλληλεπιδρούν με τον ωκεανό. Αυτή η γνώση είναι χρήσιμη για την κατανόηση του απέραντου ωκεανού και των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της θαλάσσιας περιβαλλοντικής ρύπανσης. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται από το 1990 σε καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, φάλαινες κ.λπ. Οι αισθητήρες παρακολουθούν τα ζώα και συλλέγουν πολύτιμα δεδομένα από τις πιο απρόσιτες περιοχές στον ωκεανό, όπου οι συμβατικές ωκεανογραφικές μέθοδοι ανίχνευσης είναι τεχνικά ή οικονομικά ανέφικτες.

Buoy System:

Το Buoy System είναι μια πλωτή πλατφόρμα οργάνων στη θάλασσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη θάλασσα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο επιφανειακός σημαντήρας, η τηλεμετρία και ο σταθμός Shore αποτελούν τον μηχανισμό λειτουργίας του. Ο επιφανειακός σημαντήρας συλλέγει πληροφορίες όπως θερμοκρασία επιφάνειας θάλασσας, τρέχουσα ταχύτητα, υγρασία, παραμέτρους κύματος, ταχύτητα & κατεύθυνση ανέμου χρησιμοποιώντας διάφορους αισθητήρες. Τα δεδομένα αποστέλλονται σε σταθμούς ξηράς μέσω δορυφόρου, ο οποίος αναλύει τα δεδομένα και προβλέπει την κατάσταση της θάλασσας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

ROV:

Το ROV ή το υποβρύχιο όχημα που λειτουργεί από απόσταση είναι ένα μη κατειλημμένο όχημα παρόμοιο με ένα ρομπότ. Είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες και εργαλεία δειγματοληψίας για τη συλλογή διαφόρων τύπων δεδομένων από τους ωκεανούς. Χρησιμοποιείται ένα δίκτυο καλωδίων για τη σύνδεση μεταξύ του χειριστή και του οχήματος που λειτουργεί από απόσταση, το οποίο θα επέτρεπε την σωστή κίνηση του ROV. Το ROV είναι καλά εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία και αποτελείται από ένα σύστημα φωτισμού και μια βιντεοκάμερα για την εγγραφή ενός καλύτερου υποβρύχιου πανοράματος και συμβάλλει στην εκπαίδευση γεωλογίας και στην εκμάθηση της θαλάσσιας ζωής.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here