Ναυάγιο: Ο «Τιτανικός της Σουηδίας» βρέθηκε…κατά λάθος μετά από έναν αιώνα στο βυθό


Μετά απο δεκαετίες άκαρπων αναζητήσεων, ο «Tiτανικός της Σουηδίας» ένα υπερσύγχρονο ατμόπλοιο που είχε βυθιστεί στις αρχές του 20ου αιώνα βρέθηκε τυχαία απο μία ομάδα περιβαλλοντολόγων.

Μετά από δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών αναζήτησης, το θρυλικό πλοίο DS Malmberget, που βυθίστηκε σε έναν τυφώνα με ένα πολύτιμο φορτίο σιδηρομεταλλεύματος, εντοπίστηκε τυχαία από μια ομάδα επιστημόνων που αναζητούσαν κοραλλιογενείς υφάλους.

Το υπερσύγχρονο για τα δεδομένα της εποχής του ατμόπλοιο που βυθίστηκε σε μια καταιγίδα το 1913 και άρχισε να συγκρίνεται έκτοτε με τον Τιτανικό, βρέθηκε τυχαία από ένα νορβηγικό ερευνητικό πλήρωμα.

Το DS Malmberget είχε αποπλεύσει από το νορβηγικό λιμάνι του Narvik με 43 μέλη πληρώματος και προορισμό το Ρότερνταμ με 10.000 τόνους σιδηρομεταλλεύματος. Την επόμενη ημέρα της αναχώρησής της, «έπεσε» σε σφοδρή κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους. Αφού το πλοίο πέρασε την πόλη Bodø Μπόντο, δεν το ξαναείδε ποτέ κανείς.

Εκατον οκτώ χρόνια μετά την μυστηριώδη εξαφάνισή του, ανυποψίαστοι ερευνητές από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας σκόνταψαν στα συντρίμμια του DS Malmberget ενώ έψαχναν για κοραλλιογενείς υφάλους στα ανοικτά των ακτών του Meløy.

«Είμαστε εκατό τοις εκατό σίγουροι ότι είναι το σωστό πλοίο», δήλωσε ο ερευνητής Pål Buhl-Mortensen στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK.

Παρά το γεγονός ότι πάνω από 2.100 σκάφη βυθίστηκαν κατά μήκος της νορβηγικής ακτής από το 1914 έως το 2006, σύμφωνα με τη νορβηγική ακτοφυλακή, η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο πλοίο είναι το DS Malmberget.

«Με βάση επισκοπήσεις γνωστών ναυαγίων και ανεπίλυτων ναυαγίων, συγκρίσεις φωτογραφιών και μοντέλων πλοίων, θεωρούμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το DS Malmberget», λέει ο Buhl-Mortensen, προσθέτοντας ότι τα γράμματα M και A που ανακαλύφθηκαν στο κουφάρι του πλοίου έλυσαν οριστικά το μυστήριο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «μάλλον χαοτικό θέαμα» γεμάτο με συντρίμμια και μεταλλικές πλάκες. Το φορτίο μπορεί να μετατοπίστηκε στην καταιγίδα, με αποτέλεσμα το πλοίο να γεμίσει νερό και να βυθιστεί, εκτιμούν οι ειδήμονες

«Είναι ένα μοναδικό εύρημα. Αυτό που είναι ιδιαίτερο είναι ότι ήταν ένα υπερσύγχρονο σκάφος, που κατασκευάστηκε λίγους μήνες πριν βυθιστεί. Μερικοί το συνέκριναν με τον Τιτανικό, κυρίως επειδή εικάζουν ότι ο καπετάνιος ήταν λίγο υπερφίαλος, και ίσως πίστευε ότι το πλοίο ήταν αδύνατο να βυθιστεί », λένε οι ειδικοί.

Σε μία δραματική συγκυρία, δύο χρόνια αργότερα, η ναυτιλιακή εταιρεία «έχασε» σε ναυάγιο ένα αδελφό πλοίο, με τον ίδιο αριθμό θανάτων.

Πηγή: Sputniknews.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ