«Σεισμός» στον ΠΟΥ και σχέδια για διεθνή συνθήκη κατά μελλοντικών πανδημιών, λόγω Covid-19


O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που βρίσκεται στην «καρδιά» των διεθνών χειρισμών πάνω στην πανδημία Covid-19, είναι αντιμέτωπος με πιθανές δραστικές αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες, καθώς κορυφαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι «τα παθογόνα έχουν το πάνω χέρι».

Υπουργοί Υγείας συμφώνησαν τη Δευτέρα να εξετάσουν συστάσεις για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από ανεξάρτητους ειδικούς, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες τόσο της υπηρεσίας του ΟΗΕ όσο και των διαφόρων χωρών για την αντιμετώπιση νέων ιών.

Στο πλαίσιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε από την ΕΕ και υιοθετήθηκε ομόφωνα, οι χώρες- μέλη θα είναι σταθερά στο «τιμόνι» των μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αναμένεται να διαρκέσει ένα έτος.

Ο νέος ιός έχει μολύνει πάνω από 170 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 3,7 εκατ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters.

Υπουργοί Υγείας από τις 194 χώρες- μέλη του ΠΟΥ θα έχουν συναντήσεις από τις 29 Νοεμβρίου για να αποφασίσουν εάν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις πάνω σε μια διεθνή συνθήκη με σκοπό την ενίσχυση των αμυνών ενάντια σε μελλοντικές πανδημίες.

Ο Μάικ Ράιαν, διευθυντής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, καλωσόρισε τις αποφάσεις, λέγοντας πως «τα παθογόνα έχουν το πάνω χέρι, αναδεικνύονται πιο συχνά και συχνά σιωπηλά, σε έναν πλανήτη εκτός ισορροπίας. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό, που μας εξέθεσε σε αυτή την πανδημία, τη διασύνδεσή μας, να το μετατρέψουμε σε δύναμη» τόνισε.

«Μια συνθήκη για πανδημίες υπό τη σκέπη του ΠΟΥ είναι ο προτιμώμενος δρόμος προς τα εμπρός για να ενισχύσουμε την πολυμερή αρχιτεκτονική υγείας, περιλαμβανομένων των IHR (International Health Regulations) και να εισακουστούν οι εκκλήσεις τόσο πολλών ειδικών για επανεκκίνηση του συστήματος» είπε ο πρέσβης της Χιλής, Φρανκ Τρέσλερ Ζαμοράνο, εκ μέρους 60 χωρών.

Με πληροφορίες από Reuters


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ