Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Καθοριστική η εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου στη μείωση των καπνιστών [vid]


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στέλνει το δικό της μήνυμα υπέρ της υγείας και της ζωής και καλεί την ελληνική πολιτεία να επικεντρωθεί στρατηγικά 1) στην προαγωγή της πρόληψης για την αποτροπή έναρξης του καπνίσματος ειδικά σε εφήβους και νέους 2) στην προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα 3) στην ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος σε όλη τη χώρα και 4) στον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού στη βάση της μείωσης της βλάβης.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 8 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως συνδέονται με το κάπνισμα παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμo αποφάσισαν να κόψουν το κάπνισμα. Η δημοσίευση επίσημων στοιχείων ανέδειξε πως οι πιθανότητες για σοβαρή νόσο με το COVID-19 είναι αυξημένες στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Στην Ελλάδα, ο επιπολασμός του καπνίσματος καταγράφει σταθερή μείωση, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες και στους εφήβους, η οποία, εάν συνεχιστεί με τους ιδίους ρυθμούς, θεωρείται από τις επιτυχέστερες της Ευρώπης και κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ουσιαστικά επιδιώκουν να επιτύχουν το στόχο του συνολικού επιπολασμού του καπνίσματος κάτω του 5% μέχρι το 2040. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία επίσημη μέτρηση έχει παρατηρηθεί μείωση των καθημερινών καπνιστών κατά 24,5% και των περιστασιακών καπνιστών κατά 38,3%. Σε αυτήν την εξέλιξη έχει συμβάλλει καθοριστικά και η ουσιαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου, η οποία έχει λάβει ευρείας αποδοχής, μειώνοντας δραστικά τις βλαπτικές ενέργειες τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Αναφορικά με τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος, αυτά είναι θεαματικά. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, οι αλλαγές που συμβαίνουν από τη στιγμή που το άτομο διακόψει το κάπνισμα είναι θεαματικές για την υγεία του:

  • Μέσα σε 20 λεπτά, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση μειώνονται.
  • Μέσα σε12 ώρες, το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχεται στο φυσιολογικό.
  • Εντός 3 μηνών, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται.
  • Σε 1-9 μήνες, ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται.
  • Σε ένα χρόνο, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώνεται στο μισό.
  • Σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται , σε σύγκριση με ενός καπνιστή, 5 έως 15 χρόνια μετά τη διακοπή.
  • Σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο ήμισυ, και ταυτόχρονα περιορίζεται ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του παγκρέατος.

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ