Μετφορμίνη: Η Nostrum Lab ανακαλεί σκευάσματα λόγω υψηλής νιτροζαμίνης

Μετά την περυσινή ανάκληση της ευρέως χρησιμοποιούμενης φαρμακευτικής ουσίας για το διαβήτη μετφορμίνης, λόγω πιθανών υψηλών επιπέδων νιτροζαμίνης NDMA, τη γνωστή πλέον πρόσμειξη που είναι δυνητικά καρκινογόνα, αν λαμβάνεται σε πολύ υψηλές δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Nostrum Laboratories δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει οικειοθελώς μία παρτίδα δισκίων μετφορμίνης παρατεταμένης αποδέσμευσης 750 mg, αφού στα δείγματα βρέθηκε να περιέχουν υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα επίπεδα Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνης (NDMA).

Η κίνηση αυτή επεκτείνει την ανάκληση μετφορμίνης της Nostrum που εκδόθηκε το Νοέμβριο, όπως δήλωσε ο FDA.

Η εταιρεία δε διευκρίνισε πόσα μπουκάλια ήταν στην ελαττωματική παρτίδα και κανένας εκπρόσωπος της Nostrum Labs δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει το γεγονός. Πάντως κάθε φιάλη περιέχει 100 δισκία, σύμφωνα με το FDA, και φέρει ημερομηνία λήξης στις 22 Ιουλίου.

Η ανάκληση της μετφορμίνης τη Δευτέρα προέκυψε όταν η εταιρεία με έδρα το Μισσούρι επιλέγοντας δύο παρτίδες του ίδιου προϊόντος μετφορμίνης παρατεταμένης αποδέσμευσης, βρήκε υψηλά επίπεδα NDMA σε δείγματα. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία αναφέρει ότι δεν έχει λάβει αναφορές παρενεργειών, που να σχετίζονται με τις ύποπτες παρτίδες.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2019 ο FDA ξεκίνησε τις έρευνες σε προϊόντα μετφορμίνης, μετά από σχετικές αναφορές από άλλες χώρες. Το Φεβρουάριο του 2020, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν προσμείξεις NDMA σε δείγματα, αλλά ήταν εντός των αποδεκτών ορίων (έως 96 νανογραμμάρια) που απαντούν φυσιολογικά και σε ορισμένα τρόφιμα και στο νερό.

Ενώ αναφορικά με την Ευρώπη, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε το Μάρτιο ότι σύμφωνα με μελέτες εντοπίστηκε ποσότητα NDMA σε ορισμένες παρτίδες φαρμάκων μετφορμίνης, που κυκλοφορούν στην ΕΕ και ότι έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των μελετών αυτών. Εν τω μεταξύ, συνεχίζει τις διαδικασίες που στοχεύουν στην πρόληψη και στη διαχείριση της παρουσίας προσμείξεων νιτροζαμινών στα φάρμακα και στην παροχή κατευθυντήριων οδηγιών στις εταιρείες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει συνεχώς στοιχεία για την εμφάνιση αυτών στις σαρτάνες και στη ρανιτιδίνη, που οδήγησε σε σωρεία ανακλήσεων φαρμάκων σε όλον τον κόσμο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here