Θεοφάνεια: Ανοιχτές οι εκκλησίες με αυστηρή τήρηση των μέτρων – Πώς φτάσαμε στην αποκλιμάκωση

Ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες την Τετάρτη, ανήμερα των Θεοφανείων, λειτουργώντας ωστόσο υπό αυστηρούς κανόνες, για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Τι προηγήθηκε της οριστικής απόφασης, πώς φτάσαμε στην αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ κυβέρνησης – Ιεράς Συνόδου. 

Χωρίς λιτανείες και με τον αγιασμό των υδάτων εντός των ναών θα εορτασθούν φέτος τα Θεοφάνεια, σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και μετά από «παρέμβαση» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, για την αποκλιμάκωση της έντασης που είχε δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε την Τρίτη, παραμονή των Θεοφανείων, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στη Συνοδική Επιστολή του προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε την απόφασή του να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης που έλαβε από την Ιερά Σύνοδο και να μην μεταβεί σε θαλάσσιο χώρο, για τον αγιασμό των υδάτων, «θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα».

Τι προηγήθηκε – Πώς φτάσαμε στην… ανακωχή

Της απόφασης αυτής προηγήθηκε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Δευτέρας, με την οποία καθιστούσε σαφές, πως θα άνοιγε τις Εκκλησίες για τους πιστούς, τα Θεοφάνεια.

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, που ξεκαθάρισε, ότι δεν θα επιτρέψει την κατά το δοκούν εφαρμογή του νόμου.

Το πρωί της Τρίτης υπήρξε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό, στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, όπου συζήτησαν, συμφωνώντας ότι διαφωνούν.

Παρότι είχε ανακοινωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα έδινε το παρών στην ορκωμοσία, βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου κατά τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης του εξέφρασε τον προβληματισμό του για προηγούμενη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, καλώντας την Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Πώς θα λειτουργήσουν οι Ναοί

Με εντολή λοιπόν του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου, όλοι οι ναοί της αρχιεπισκοπής Αθηνών θα τελέσουν τις αυριανές Ακολουθίες του Ορθρου, της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανίων από τις 6.00 π.μ. έως 8.30 π.μ.

Αυτό σημαίνει, ότι θα τελεστεί μια μόνο Θεία Λειτουργία, ώστε στις 8:30 να έχει ολοκληρωθεί και ο αγιασμός, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός στους ναούς. Μάλιστα, ο αρχιεπίσκοπος έκανε σύσταση για λιτές και κατά το δυνατόν πιο σύντομες λειτουργίες.

Βάσει της νέας εγκυκλίου, σε ό,τι αφορά την παρουσία πιστών στις εκκλησίες θα ακολουθηθούν οι κανόνες των Χριστουγέννων.

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου προβλέπουν ότι η παρουσία πιστών εντός των ιερών ναών επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας και βάσει τον κανόνων για την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά: 1 άτομο ανά 15 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση δύο μέτρα μεταξύ τους και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών 25 στους μικρούς ναούς και 50 στους κεντρικούς ιερούς ναούς μητροπολιτικούς κτλ.

Ολόκληρη η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

«Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει»

«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here