Μήνυμα Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία: Θέλουμε να δούμε σεβασμό στην ΕΕ

Η ΕΕ επιθυμεί σεβασμό από πλευράς Τουρκίας, τόσο για την ίδια, όσο και για τα κράτη μέλη διεμήνυσε ο Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επίσης τις συζητήσεις για το Kυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου για την Τουρκία και το πως αυτές συνδέονται με την επιδίωξη της ΕΕ για στρατηγική αυτονομία, ο κ. Μισέλ υπενθύμισε ότι “το μήνα του Δεκέμβρη, πήραμε την απόφαση για την Τουρκία σε συνέχεια του πλαισίου του Οκτωβρίου. Κάναμε ακριβώς αυτό που είχε προγραμματιστεί, αναλύσαμε την κατάσταση και λάβαμε αποφάσεις για την Τουρκία. Και επίσης θα επανέλθουμε στο θέμα της Τουρκίας τον Μάρτιο και ενθαρρύνουμε τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επίσης τις συζητήσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Και ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι. Θέλουμε να δούμε τον σεβασμό απέναντι στην ΕΕ και τα κράτη μέλη”.

Eπιπλέον, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, ο Πρόεδρος Μισέλ, ο οποίος ανακοίνωσε και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 πριν τα τέλη του Ιανουαρίου για τη διαχείριση της πανδημίας, υπενθύμισε την οικονομική επένδυση που πραγματοποίησε η ΕΕ στην ανάπτυξη των εμβολίων και η οποία απέδωσε και σε 9 μήνες αναπτύχθηκε εμβόλιο “κάτι που πριν από ένα έτος ήταν άγνωστο”. Σημείωσε ότι στο τέλος του Δεκέμβρη δόθηκε έγκριση και δήλωσε ότι “τις επόμενες ώρες αναμένουμε την έγκριση του 2ου εμβολίου”.

“Η Κομισιόν με την υποστήριξη των κρατών μελών εργάζεται μέρα και νύχτα να αυξήσουμε τις δόσεις που θα είναι διαθέσιμες”, τόνισε αλλά υπενθύμισε ότι πρέπει να σεβόμαστε την ανεξαρτησία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που αποτελεί και την εγγύηση για την ασφάλεια.

Παρέπεμψε δε στο χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, το οποίο όμως, όπως προειδοποίησε μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την παραγωγική ικανότητα.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ξεκαθάρισε ότι η αύξηση των εμβολιασμών θα αυξηθεί σημαντικά το 2ο και το 3ο τρίμηνο του 2021, ενώ το συνολικό πρόγραμμα φτάνει και στο 1ο εξάμηνο του 2022. Ζήτησε δε από όλους να προχωρήσουν μεταξύ άλλων και σε διαχείριση του άγχους τους για το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here