Ρύθμιση οφειλών: Πρεμιέρα σήμερα (1/6) για τις 240 δόσεις του εξωδικαστικού


Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τρίτη 1η Ιουνίου, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και με τη δυνατότητα σε όσους πτωχεύουν και χάνουν όλη την περιουσία να τύχουν διαγραφής των οφειλών τους.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι πριν από την πτώχευση θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια ρύθμισης μέσω της πλατφόρμας εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη των οφειλετών σε ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία και τράπεζες έως και σε 240 δόσεις.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης πτωχεύσει εφόσον υπάρχει εισόδημα πάνω από το ποσό που έχει οριστεί ως ακατάσχετο αυτό δεσμεύεται για ένα έως τρία έτη.

Ενώ στην περίπτωση πρώτης κατοικίας για όσους έχουν εισόδημα από 7.000 έως 17.500 ευρώ θα δίνεται η δυνατότητα για παραμονή στο ακίνητο, με καταβολή ενοικίου για 12 έτη, με το κράτος να επιδοτεί μέρος του ενοικίου (έως 210 ευρώ), ενώ θα υπάρχει δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου ύστερα από 12 έτη, χωρίς όμως στην επαναγορά του ακινήτου να προσμετρηθούν τα ενοίκια που θα έχει καταβάλει οφειλέτης.

Την ίδια ώρα και ενώ η αγορά επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, θέμα αναφορικά με τον τερματισμό των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων και την επίλυση των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων της διαδικασίας αποζημίωσης των εκμισθωτών έθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε την άμεση ανακοίνωση για το τι θα ισχύσει κατά τον μήνα Ιούνιο και αν θα υπάρξει ή όχι παρέμβαση στο θέμα της αποζημίωσης εκμισθωτών υπεκμισθωμένων ακινήτων.

Επίσης ζήτησε να γίνει διαδικτυακά η διαδικασία κατάθεσης στις ΔΟΥ των εξωδίκων ή αγωγών ή δικαστικών αποφάσεων απόδοσης μισθίου για την αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων 2020, και να δοθεί παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2021 για τη δήλωση λύσης των ανενεργών μισθώσεων ακινήτων, να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, και να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις όλων των μηνών από Μάρτιο 2020 έως τώρα.

Τέλος, επανέλαβε το αίτημά της στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ, με τις οποίες κρίνει ότι «ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος», να προστίθεται και ότι ως εκ τούτου ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολόκληρου του μισθώματος, για να αντιμετωπιστεί η κακόπιστη δήθεν αμφιβολία και εν τέλει άρνηση καταβολής των οφειλομένων μισθωμάτων από μερίδα των ενοικιαστών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ