Διαρροή Εργαστήριο Wuhan: Οι δημοσιογράφοι απορρίπτουν τη θεωρία επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι την πρότειναν


Διαρροή Εργαστήριο Wuhan: «Μερικά πράγματα μπορεί να είναι αλήθεια ακόμη κι αν τα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Τζόναθαν Καρλ της ABC. Οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να αναγνωρίζουν την Κυριακή ότι η μακροχρόνια απόρριψη της θεωρίας “εργαστηριακή διαρροή” του Γουχάν οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι την έκαναν. Αφού απορρίφθηκε ευρέως ως ρατσιστική «θεωρία συνωμοσίας» και «περιφρονητική» ανοησία, η πιθανότητα διαρροής του κορωνοϊού κατά λάθος από το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν έχει αποκτήσει αυξανόμενη αξιοπιστία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το έπος οδήγησε σε μια ακόμη εκτίμηση για τους κύριους δημοσιογράφους των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ομαδική σκέψη και την προκατάληψη στον κλάδο. Αντιμέτωποι με την κριτική ότι έριξαν τη θεωρία πέρυσι για πολιτικούς λόγους, ορισμένοι δημοσιογράφοι παραδέχτηκαν τη Ρεπουμπλικανική προέλευσή του με φιγούρες όπως ο γερουσιαστής Tom Cotton, R-Ark., ο πρώην πρόεδρος Donald Trump και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.

Ο ανταποκριτής της ABC News στην Ουάσινγκτον Τζόναθαν Κάρλ πρότεινε την Κυριακή «Αυτή την Εβδομάδα» ότι πρόσωπα όπως ο Τραμπ και ο Πομπέο δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τα μέλη των ΜΜΕ, λέγοντας ότι «τώρα σοβαροί άνθρωποι λένε ότι χρειάζεται σοβαρή έρευνα».

“Αυτή ήταν μια ιδέα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Mike Pompeo, υπουργό Εξωτερικών επί Donald Trump, και φαίνεται ότι ορισμένα πράγματα μπορεί να είναι αλήθεια ακόμα κι αν τα είπε ο Donald Trump.

Επειδή ο Trump είπε πολλά άλλα, αυτό ήταν απλώς εκτός ελέγχου, και επειδή ήταν, ξέρετε, κάνοντας μια ειλικρινά ρατσιστική έκκληση μιλώντας για τον Kung Flu και τον ιό της Κίνας, είπε ειλικρινά ότι προήλθε από αυτό το εργαστήριο και απορρίφθηκε ευρέως … αλλά τώρα οι σοβαροί άνθρωποι λένε ότι χρειάζεται μια σοβαρή έρευνα.”

Ο δημοσιογράφος των New York Times, David Leonhardt, παραδέχτηκε επίσης την Κυριακή ότι πολλοί δημοσιογράφοι απέρριψαν τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου αποκλειστικά επειδή ο Cotton, σύμμαχος του Τραμπ και μακροχρόνιος κριτικός της Κίνας, το πρότεινε.

“Νομίζω ότι οι άνθρωποι έκαναν αυτό το λάθος. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι στην πολιτική αριστερά και πολλοί άνθρωποι στα μέσα ενημέρωσης έκαναν το λάθος. Είπαν,” Ουάου, αν ο Τομ Κότον λέει κάτι, δεν μπορεί να είναι αλήθεια. ” Ή το υπέθεσαν αυτό. Και αυτό δεν είναι σωστό “, είπε στο CNN.

Ο Chuck Todd του NBC αντιμετώπισε το ζήτημα την Κυριακή στο «Meet The Press», λέγοντας ότι «για πολλούς», η θεωρία διαρροής εργαστηρίου «μπλέχθηκε στην πολιτική» και συμπλέχθηκε με μια θεωρία ότι οι Κινέζοι απελευθέρωσαν σκόπιμα τον ιό.

Ενώ πήρε συνέντευξη από τον πρώην αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ Μάθιου Πότεντερ, ο Τοντ επανειλημμένα υποστήριξε ότι η ρητορική κατά της Κίνας φταίει για την απόλυση του ιού από τα ΜΜΕ. «Με κάποιους τρόπους, το είδος των παράλογων επιθέσεων εναντίον της Κίνας, αυτό επιβράδυνε τις προσπάθειες της κοινότητας πληροφοριών να κάνει πραγματικά κάποια διερεύνηση;» Ρώτησε ο Τοντ. ”

Λοιπόν, κοίτα, νομίζω ότι αυτό που επιβράδυνε τις προσπάθειες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ήταν οι πρώτες δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν από μερικούς επιστήμονες που απέρριπταν την ιδέα ότι θα μπορούσε να είχε βγει από ένα εργαστήριο”, δήλωσε ο Pottinger.

“Και στην πραγματικότητα, είδος ανθρώπων που πίστευαν ότι μπορεί να βγήκε από ένα εργαστήριο.” “Πιστεύετε ότι οι δηλώσεις του πρώην αφεντικού σας συνέβαλαν σε αυτό λίγο;” Ρώτησε ο Τοντ.

“Λοιπόν, ξέρετε, υπάρχουν πολιτικά λάθη που οδηγούν σε προβλήματα στην κυβέρνηση. Και τότε υπάρχουν θεσμικές αδυναμίες”, δήλωσε ο Πότεντερ.

“Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα μέρος του ζητήματος είναι όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά και συζητήθηκε πίσω μερικούς μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, ήταν ότι τότε ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών, πρότειναν ότι είδαν στοιχεία ότι αυτό δημιουργήθηκε σε εργαστήριο και πρότειναν επίσης ότι δεν κυκλοφόρησε σκόπιμα. Ωστόσο, αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν τι ήταν και έτσι εξαιτίας αυτού το έκαναν αμέσως πολιτικό », δήλωσε ο Haberman στο CNN την περασμένη εβδομάδα.

Σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα ελέγχου γεγονότων που δήλωσε ότι η θεωρία του εργαστηρίου ήταν «ξαφνικά» αξιόπιστη, ο Kessler έγραψε:

«Τα μηνύματα της κυβέρνησης Trump συχνά συνοδεύονταν από αντικινεζική ρητορική που διευκόλυνε τους σκεπτικιστές να αγνοήσουν τους ισχυρισμούς της».

Ο Τζος Ρόγκιν της Washington Post κατηγόρησε τους δημοσιογράφους το Σάββατο για το ξαφνικό τους πρόσωπο, λέγοντας ότι τα γεγονότα στο έδαφος δεν είχαν αλλάξει από το μπλε και κατηγορώντας τους για μεροληψία, «γενική ανικανότητα» και ακόμη και για συντομογραφία του Trump Derangement Σύνδρομο «TDS».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε την κοινότητα πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα να διερευνήσει την προέλευση του ιού και να αναφέρει ξανά σε 90 ημέρες.

Τα καταστήματα από την Washington Post και τους New York Times στο CNN και το NPR έχουν ξεπεράσει την ιδέα για να την πάρουν στα σοβαρά και οι “πραγματικοί έλεγχοι” έχουν ενημερωθεί με τις σημειώσεις του συντάκτη για το γιατί η θεωρία δεν είναι πλέον απαραίτητα “αποσυναρμολογημένη”.

Ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Ρόμπερτ Ρέντφιλντ συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές της θεωρίας, επισημαίνοντας την αποτελεσματική μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων και την έρευνα «κέρδους λειτουργίας» στο εργαστήριο Wuhan.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ