Γονόρροια μετάδοση: Τα φιλιά μπορούν να τα μεταδώσει

Νέα μελέτη αναφέρει ότι είναι δυνατό να περάσει η γονόρροια μέσω του φιλιού, προκαλώντας την ευρέως αποδεκτή αντίληψη ότι η σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω σεξουαλικής επαφής. Ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι το φιλί με τη γλώσσα μπορεί να είναι ένας τρόπος μετάδοσης της στοματοφαρυγγικής γονόρροιας, ή της στοματικής γονόρροιας, ιδιαίτερα μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών. Αν και η ιδέα δεν έχει μελετηθεί καλά, ένας ειδικός αναφέρει ότι τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sexually Transmitted Infections, μπορεί να είναι σημαντικά για την κατανόηση της γονόρροιας καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται και να γίνεται πιο ανθεκτικά στη θεραπεία.

Αλλά η γονόρροια – ακόμα και η στοματική γονόρροια – δεν θεωρείται νόσος του φιλιού, αντίθετα, οι αρχές δημόσιας υγείας αναφέρουν, η στοματική γονόρροια προσκολλάται μέσω του στοματικού σεξ. Οι ερευνητές μελέτησαν ερωτηματολόγια από περισσότερους από 3.000 ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες σε ένα κέντρο σεξουαλικής υγείας στη Μελβούρνη σχετικά με την πρόσφατη σεξουαλική τους ιστορία, 6% βρέθηκαν θετικά για στοματική γονόρροια.

Οι άνδρες σημείωσαν ότι είχαν κατά μέσο όρο 4 συντρόφους που φιλιούνται, 5 συντρόφους που φιλιούνται και έχουν σεξουαλική επαφή και έναν σύντροφο με τον οποίον κάνουν σεξ τους τελευταίους 3 μήνες.  Η γονόρροια προκαλεί σημαντική ανησυχία καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών και κάποιες άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες έχουν αυξηθεί και οι αρχές δημόσιας υγείας έχουν εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη αντίσταση στη θεραπεία. Σύμφωνα με το CDC, η διάγνωση γονόρροιας αυξήθηκε 67% από το 2013 έως το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, φτάνοντας σε περισσότερες από 555.000 περιπτώσεις.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here