Ασία Κορωνοϊός: Η Κίνα καθυστερεί την είσοδο του ΠΟΥ για διερεύνηση

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει την άδεια να επιτρέψουν σε ειδικούς που έχουν διοριστεί από τον ΠΟΥ να εισέλθουν στη χώρα, ακόμα και όταν κάποιοι από αυτούς ξεκίνησαν να ταξιδεύουν, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus σε ενημέρωση. Η καθυστέρηση λαμβάνει χώρα παρά τους μήνες διαπραγματεύσεων και σχεδιασμού μεταξύ Κινέζων αξιωματούχων και της ομάδας εμπειρογνωμόνων 10 μελών. “Είμαι πολύ απογοητευμένος από την είδηση αυτή, δεδομένου ότι 2 μέλη ταξίδεψαν ήδη και άλλοι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή”, ανέφερε. “Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την αποστολή το συντομότερο δυνατόν”.

Το Πεκίνο παρεμποδίζει τις διεθνείς προσπάθειες για τον εντοπισμό της προέλευσης μιας πανδημίας που έχει σκοτώσει πάνω από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ενοχλημένοι από την κριτική ότι η Κίνα αρχικά κάλυπτε την έκταση της κρίσης, κρατικά μέσα ενημέρωσης και κυβερνητικά πρόσωπα πιέζουν για το ενδεχόμενο να μην εμφανιστεί ο παθογόνος παράγοντας αποκλειστικά στην ασιατική χώρα. Η Κίνα εξακολουθεί να συνεργάζεται με τον ΠΟΥ σε ημερομηνίες και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή, με την ελπίδα ότι η απόφαση για τις διευθετήσεις θα ληφθεί το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying.

Μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ φαίνεται να έχουν ανακαλέσει το ταξίδι τους για την ώρα. “Όχι, ευτυχώς δεν ήταν ακόμα καθ’ οδόν”, ανέφερε η Ολλανδή βιολόγος Marion Koopmans σε δημοσίευση στο Twitter, απαντώντας σε ερώτηση για το αν αντιμετώπιζε ταξιδιωτικά εμπόδια. ΠΟΥ και ειδικοί από την Κίνα σκοπεύουν να αναλύσουν τα δεδομένα και τα δείγματα που ελήφθησαν.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here