Κορωνοϊός Θεραπεία Νέα: Προς έγκριση το εμβόλιο της Moderna απο ΕΕ

Ο οργανισμός φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκε την Τετάρτη για να εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως στο εμβόλιο Covid-19 της Moderna, μια απόφαση που θα δώσει στο μπλοκ των 27 εθνών ένα δεύτερο εμβόλιο που θα χρησιμοποιήσει στην απεγνωσμένη μάχη για να εξοντώσει τον ιό που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η συνάντηση της επιτροπής για τα ανθρώπινα φάρμακα (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων πραγματοποιείται εν μέσω υψηλών ποσοστών λοιμώξεων σε πολλές χώρες της ΕΕ και έντονης κριτικής για τον αργό ρυθμό εμβολιασμού στην περιοχή περίπου 450 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο EΟΦ έχει ήδη εγκρίνει ένα εμβόλιο κορωνοϊού που κατασκευάστηκε από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και τη BioNTech της Γερμανίας. Και τα δύο εμβόλια απαιτούν να δοθούν στους ανθρώπους δύο δόσεις.

Πριν από τη συνάντηση για το εμβόλιο Moderna, ο οργανισμός είπε σε ένα tweet ότι οι ειδικοί του «εργάζονται σκληρά για να διευκρινίσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα με την εταιρεία». Δεν ανέλυσε ποια ήταν αυτά τα ζητήματα. Η Moderna αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει. Τα πρώτα αποτελέσματα μεγάλων, ακόμη ημιτελών μελετών δείχνουν ότι τα εμβόλια Moderna και Pfizer-BioNTech εμφανίζονται ασφαλή και ισχυρά προστατευτικά, αν και το Moderna είναι ευκολότερο στον χειρισμό, καθώς δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί σε υπερβολικά παγωμένες θερμοκρασίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Ισραήλ έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου Moderna. Οι ΗΠΑ του έδωσαν το πράσινο φως για χρήση έκτακτης ανάγκης σε άτομα άνω των 18 ετών στις 18 Δεκεμβρίου, ακολουθούμενο από τον Καναδά πέντε ημέρες αργότερα με ενδιάμεση εξουσιοδότηση επίσης για άτομα άνω των 18 ετών. Το Ισραήλ ενέκρινε το εμβόλιο τη Δευτέρα.

Εάν ο οργανισμός της ΕΕ ενταχθεί στον κατάλογο, η απόφασή του θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την εκτελεστική επιτροπή του μπλοκ στις Βρυξέλλες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο Moderna. Η Moderna δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυξάνει την εκτίμησή της για την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων το 2021 από 500 σε 600 εκατομμύρια δόσεις. Η εταιρεία δήλωσε ότι «συνεχίζει να επενδύει και να προσθέτει προσωπικό για να αυξήσει πιθανώς 1 δισεκατομμύριο δόσεις για το 2021.»

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here