Κορωνοϊός Μετάλλαξη: Πόσο αποτελεσματικό είναι το lockdown;

Μια από τις κρίσιμες διαφορές αυτή τη φορά είναι η νέα μετάλλαξη, η οποία πιστεύεται ότι εξαπλώνεται μεταξύ 50 και 70% ταχύτερα από τις προηγούμενες μορφές του ιού. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν πλέον εγγυήσεις ότι το lockdown θα είναι αρκετό για να τεθεί υπό έλεγχο η παραλλαγή.

“Δεν θα ήταν εύκολο, αλλά θα ήταν πολύ πιο εύκολο, αν δεν υπήρχε η νέα μετάλλαξη”, δήλωσε ο καθηγητής Neil Ferguson, από το Imperial College London. “Αυτό ωθεί πραγματικά τα όρια της ικανότητάς μας να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού, ακόμη και με μέτρα που στο παρελθόν ήταν σχετικά αρκετά αποτελεσματικά.”

Ο κορvνoϊός εξαπλώνεται όταν ερχόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλο, έτσι h η χρήση του διαδικτύου, λέγοντας στους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και το κλείσιμο καταστημάτων αποτρέπει πολλές από αυτές τις ευκαιρίες για ανθρώπινη επαφή. Αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό R – ο μέσος αριθμός ανθρώπων που μεταδίδει τον ιό κάθε μολυσμένο άτομο – ήταν περίπου 3,0 στο διάστημα μέχρι το πρώτο lockdown και οτιδήποτε πάνω από 1,0 σημαίνει ότι οι περιπτώσεις αυξάνονται.

Το R έπεσε στο 0,6 κατά το πρώτο lockdown. Στη συνέχεια, κάθε 1.000 μολυσμένα άτομα μεταβίβαζαν τον ιό σε 600 άλλους, οι οποίοι τον έδωσαν σε 360 άλλους και ούτω καθεξής. Αλλά εάν η νέα μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική, τότε ο αριθμός R, στις ίδιες συνθήκες lockdown, θα είναι περίπου 0,9. Τότε 1.000 μολυσμένα άτομα θα μεταδώσουν τον ιό σε 900 άλλους, μετά 810 και ούτω καθεξής. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό οδηγεί σε πολύ πιο αργή πτώση.

Και αυτό προϋποθέτει ότι το lockdown μπορεί να φτάσει το R σε 0,9 σε περιοχές όπου η νέα παραλλαγή έχει γίνει η πιο κοινή μορφή του ιού. Εάν, όπως δείχνουν ορισμένες μελέτες, η παραλλαγή είναι περίπου 70% πιο μεταδοτική, τότε το R μπορεί να παραμείνει πάνω από 1,0 και οι περιπτώσεις ενδέχεται να μην πέσουν καθόλου.

“Στην καλύτερη περίπτωση θα ισοπεδώσουμε την καμπύλη, θα διατηρήσουμε τους αριθμούς σε ένα σχεδόν σταθερό επίπεδο, και γι ‘αυτό ειλικρινά δίνεται τόση έμφαση στο εμβόλιο στα χέρια των ανθρώπων όσο το δυνατόν γρηγορότερα”, δήλωσε ο καθηγητής Ferguson. Είναι δύσκολο να περάσεις σε ακόμα πιο σκληρά lockdown, καθώς υπάρχουν κάποια τμήματα της κοινωνίας – νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ – που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here