Κυτταρίτιδα: Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της

Η κυτταρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά είναι πιο συχνή στις γυναίκες, λόγω των διαφορετικών κατανομών λίπους, μυών και συνδετικού ιστού. Ένα ποσοστό μεταξύ του 80% – 90% των γυναικών θα εμφανίσουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αιτίες

Η ακριβής αιτία της κυτταρίτιδας είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται να προκύπτει από αλληλεπίδραση μεταξύ του συνδετικού ιστού στο δερματολογικό στρώμα που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και του στρώματος λίπους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό.

Στις γυναίκες, τα λιποκύτταρα και ο συνδετικός ιστός σε αυτό το στρώμα διατάσσονται κάθετα. Εάν τα λιποκύτταρα προεξέχουν στο στρώμα του δέρματος, αυτό δημιουργεί την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Στους άνδρες, ο ιστός έχει μια διασταυρούμενη δομή, η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κυτταρίτιδα από τις γυναίκες.

 

Κάποιοι άλλοι παράγοντες που φαίνεται να συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας είναι οι εξής:

 

 

Ορμονικοί παράγοντες και ηλικία

Οι ορμόνες πιθανώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Τα οιστρογόνα, ινσουλίνη, νοραδρεναλίνη, θυρεοειδικές ορμόνες και προλακτίνη αποτελούν μέρος της διαδικασίας παραγωγής κυτταρίτιδας.

Μια θεωρία είναι ότι καθώς τα οιστρογόνα στις γυναίκες μειώνονται κοντά στην εμμηνόπαυση, η ροή του αίματος στο συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα μειώνεται επίσης.

Χαμηλότερη κυκλοφορία σημαίνει λιγότερο οξυγόνο στην περιοχή, με αποτέλεσμα χαμηλότερη παραγωγή κολλαγόνου. Τα λιπώδη κύτταρα επίσης διευρύνονται καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν.

Αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται για να κάνουν τις εναποθέσεις λίπους πιο ορατές. Καθώς το λίπος κάτω από το δέρμα προεξέχει μέσω της αποδυνάμωσης του συνδετικού ιστού, προκύπτει το γνωστό φαινόμενο διπλασιασμού.

Η ηλικία «αναγκάζει» επίσης το δέρμα να γίνει λιγότερο ελαστικό και πιο λεπτό. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης κυτταρίτιδας.

 

Γενετικοί παράγοντες

Υπάρχουν ορισμένα γονίδια, που ευθύνονται για την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να συνδεθούν με την ταχύτητα μεταβολισμού ενός ατόμου, την κατανομή του λίπους κάτω από το δέρμα, την εθνικότητα και τα επίπεδα κυκλοφορίας. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα ανάπτυξης κυτταρίτιδας.

 

Παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής

Η κυτταρίτιδα δεν προκαλείται από «τοξίνες», αν και ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here