Φρουτοφαγία: Μία διατροφική τάση που δε θα πρέπει να ακολουθήσεις

Πολλοί άνθρωποι στο Διαδίκτυο που αγαπούν την υγιεινή ζωή έχουν την εντύπωση ότι η αποκλειστική κατανάλωση ωμών φρούτων θα αλλάξει τη ζωή σας. Αυτή η δίαιτα ονομάζεται “φρουτοφαγία” και περιλαμβάνει μόνο την κατανάλωση ωμών φρούτων, και μερικές φορές ξηρών καρπών και σπόρων. Οι υποστηρικτές της διατροφής ισχυρίζονται ότι θα βοηθήσει στην πέψη, θα σας κρατήσει ενυδατωμένους, θα βελτιώσει τη γνωστική σας λειτουργία, θα απλοποιήσει την προετοιμασία των γευμάτων, θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια ενώ, φυσικά, “αποτοξινώνετε” το σώμα σας.

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους ένα πλάνο διατροφής στηριζόμενο μόνο στην κατανάλωση φρούτων δεν είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους.

 

Χρειάζεστε κι άλλα θρεπτικά συστατικά

Όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά, τα φρούτα είναι γεμάτα φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, κάτι που είναι υπέροχο. Χάρη στη φυσική ζάχαρη και τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στα φρούτα, μπορείτε να γεμίσετε με ενέργεια και να απολαύσετε την υπέροχη γεύση τους. Για αυτούς τους λόγους, συνιστάται στους ενήλικες ηλικίας 19-30 να τρώνε δύο φλιτζάνια φρούτα την ημέρα. Αλλά τα φρούτα δεν μπορούν να παρέχουν όλα τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει. Για παράδειγμα, χρειάζεστε τρόφιμα με πρωτεΐνες για τη μεταφορά, την κατασκευή και την επισκευή ιστού και λίπους για να προστατεύσετε τα όργανα σας και να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να κάνει τη δουλειά του.

 

Είναι περιοριστικό

Όσον αφορά τις διατροφικές αλλαγές οποιουδήποτε είδους, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τι θα είναι βιώσιμο για σας μακροπρόθεσμα. Η μετάβαση από την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων σε έναν μόνο τύπο τροφής θα αποτελούσε φρίκη για τους περισσότερους ανθρώπους. “Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής που πραγματοποιείται από τη μια μέρα στην άλλη και δημιουργεί μια μεγάλη αλλαγή, συνήθως δεν είναι κάτι στο οποίο ένα άτομο πρόκειται να παραμείνει συνεπές μακροπρόθεσμα”, δήλωσε ο Jen Bruning, MS, RDN, LDN, εγγεγραμμένος διατροφολόγος στο Σικάγο.

 

Θα μπορούσε να είναι πολύ κακό για εσάς

Το 2013, όταν ο Ashton Kutcher μαγνητοσκοπούσε τη βιογραφική ταινία για τον Steve Jobs, προσπάθησε να ακολουθήσει την περίφημη διατροφή των φρούτων του Jobs για να μπει περισσότερο στο χαρακτήρα του ρόλου, και κατέληξε στο νοσοκομείο λόγω προβλήματος που του δημιουργήθηκε στο πάγκρεας. Το πάγκρεας είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της τροφής, την παραγωγή ινσουλίνης και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οπότε χωρίς αυτό, το σώμα σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί ζάχαρη. Και αν τρώτε κυρίως ζαχαρούχα φρούτα, μπορείτε να καταλάβετε ίσως γιατί αυτό είναι ένα πρόβλημα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here