Πάνω από 600 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις που έδωσε το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες ακινήτων


 Ο Ιούνιος είναι ο τελευταίος μήνας εφαρμογής του μέτρου των μηδενικών ενοικίων που στήριξε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις τους μήνες της πανδημίας και των lockdown. 

Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια. Τον Ιούλιο θα απαλλαγούν από την καταβολή ενοικίου ελάχιστες επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά για έναν ακόμη μήνα, όπως για παράδειγμα τα κέντρα διασκέδασης.

Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε κούρεμα κατά 40% του ενοικίου για τον μήνα Ιούνιο. Μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό τον μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια εξετάζεται να αποζημιωθούν προκαταβολικά και για τον Ιούνιο. Δηλαδή πρώτα θα λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται για τα «χαμένα» ενοίκια και μετά θα υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid.

Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ούτε τον Ιούνιο ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος ενώ για τα νομικά πρόσωπα η αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν τον Ιούνιο μειωμένα κατά 40% μισθώματα θα αποζημιωθούν για το 50% των ενοικίων που έχουν χάσει.

Οι κρατικές αποζημιώσεις προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων μαζί με τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου θα ξεπεράσουν συνολικά τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα εισέπρατταν τα χρήματα αυτά με τις συνθήκες που είχαν υπάρξει στην αγορά με το ξέσπασμα της πανδημίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ