Κορωνοϊός Συμπτώματα: Σημάδια μακράς covid – 19 την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα

Κορωνοϊός Συμπτώματα: Πολλοί ασθενείς με COVID-19 ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να αντέξει κανείς τη διάρκεια ορισμένων συμπτωμάτων. Είναι αληθές ότι μετά από περίπου δέκα μέρες ασθενείας γίνεστε καλά, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

Για κάποιους ασθενείς COVID-19 όμως, ο κορωνοϊός τους ταλαιπωρεί πολύ περισσότερο καιρό. Μάλιστα, πολλοί έχουν συμπτώματα που παραμένουν για μήνες. Αυτό έχει ονομαστεί μακρά COVID-19.

Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός εκδηλώνεται διαφορετικά από άτομο σε άτομο, πώς μπορεί κανείς να διαπιστώσει εάν θα έχει την μακρά COVID-19 ή όχι; Σύμφωνα με έρευνα, υπάρχουν πέντε συγκεκριμένα συμπτώματα στην 1η εβδομάδα, που είναι προγνωστικά για τη μακρά COVID-19.

Κορωνοϊός: 5 συμπτώματα στην πρώτη εβδομάδα, που δείχνουν μακρά COVID-19

Σε μια πρόσφατη προδημοσίευση επιστημονικής έρευνας, επιστήμονες από το King’s College London ανέλυσαν δεδομένα από 4.182 ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι κατέγραψαν τα συμπτώματά τους στην εφαρμογή COVID Symptom Study. Από αυτούς τους ασθενείς:

 • οι 558 είχαν συμπτώματα που διήρκεσαν 28 ημέρες ή περισσότερο, το οποίο θεωρείται η ελάχιστη χρονική περίοδος για τον χαρακτηρισμό «μακρά COVID-19»
 • οι 189 είχαν συμπτώματα για δύο μήνες ή περισσότερο και
 • οι 95 είχαν συμπτώματα για τρεις μήνες ή περισσότερο

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπήρχαν πέντε συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που ήταν πιο προγνωστικά για τη μακρά COVID-19:

 1. Κόπωση
 2. Πονοκέφαλος
 3. Δυσκολία στην αναπνοή
 4. Βραχνή φωνή και
 5. Μυϊκός πόνος

Η ύπαρξη ενός από αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, δεν ήταν απαραίτητα πρόβλημα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από το 16% των συμμετεχόντων που είχαν περισσότερα από πέντε συμπτώματα κατά την πρώτη εβδομάδα ασθενείας, κατέληξαν με μακρά COVID-19. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των συμπτωμάτων ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για μακρά COVID-19 για όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα.

Κορωνοϊός: 4 συμπτώματα μετά την πρώτη εβδομάδα, που δείχνουν μακρά COVID-19

Γενικά οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και οι γυναίκες αποδείχτηκε πιο πιθανό να εκδηλώσουν μακρά COVID-19. Και ενώ ορισμένα πρώιμα συμπτώματα ήταν προγνωστικά για αυτήν την μορφή της νόσου, υπήρχαν επίσης συγκεκριμένα συμπτώματα που αναφέρθηκαν πιο συχνά στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου:

Καρδιακά συμπτώματα

 • Ασθενείς με την “κανονική” μορφή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 0,5%
 • Ασθενείς με τη μακρά εκδοχή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 6,1%

Προβλήματα συγκέντρωσης ή μνήμης

 • Ασθενείς με την “κανονική” μορφή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 0,2%
 • Ασθενείς με τη μακρά εκδοχή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 4,1%

 

Εμβοές και πονοκέφαλος

 • Ασθενείς με την “κανονική” μορφή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 0,2%
 • Ασθενείς με τη μακρά εκδοχή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 3,6%

Συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας

 • Ασθενείς με την “κανονική” μορφή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 0,5%
 • Ασθενείς με τη μακρά εκδοχή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 2%

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here