Χάος στις ΗΠΑ: Σχεδίαζαν την εισβολή στο Καπιτώλιο στα social media – Τέσσερις νεκροί, 68 συλλήψεις

ΗΠΑ: Σε forums και social media ακροδεξιές ομάδες και φανατικοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ είχαν «κυκλώσει» την 6η Ιανουαρίου και διακινούσαν το σχέδιο εισβολής στο Καπιτώλιο – Τέσσερις νεκροί και 68 συλλήψεις ο απολογισμός της ιστορικής, από κάθε άποψη, βραδιάς στην Ουάσιγκτον.

Πρωτοφανής σκηνές είδε όλος ο πλανήτης το βράδυ της Τετάρτης (06.01), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κογκρέσου για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές. Χιλιάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσιγκτον και ένας μεγάλος όγκος εξ αυτών κατάφερε να εισβάλει μέσα στο Καπιτώλιο, προκαλώντας χάος και φωνάζοντας πως έγινε κλοπή και νοθεία στην εκλογική διαδικασία.

Ο Τζο Μπάιντεν, του οποίου η νίκη εν τέλει επικυρώθηκε, έκανε λόγο για επίθεση στη Δημοκρατία των ΗΠΑ ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάστηκε αρκετή ώρα για να βγει δημόσια και να ζητήσει από τους οπαδούς του να αποχωρήσουν και να πάνε στα σπίτια τους, επαναλαμβάνοντας όμως πως υπήρξε κλοπή στις εκλογές. Εν τέλει, το Twitter και το Facebook απενεργοποίησαν τους λογαριασμούς του απερχόμενου προέδρου και μετά την επέμβαση της Εθνοφρουράς το χάος που διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες έλαβε τέλος με την κατάσταση να εξομαλύνεται.

Σύμφωνα, πάντως, με ανθρώπους που μελετούν προσεκτικά ακροδεξιές ομάδες και ομάδες υποστηρικτών του Τραμπ στο διαδίκτυο, τα πρωτοφανή επεισόδια δεν θα έπρεπε να προκαλούν έκπληξη. «Οι εξτρεμιστές για εβδομάδες και επαναλαμβανόμενα είχαν εκφράσει τις προθέσεις τους για την 6η Ιανουαρίου. Είχαν κάνει γνωστή την επιθυμία τους για χάος και βία μέσα από το διαδίκτυο», αναφέρει ο Τζάρεντ Χολτ, που επισκέπτεται συχνά το ψηφιακό εργαστήριο ερευνών του Forensic.

Η 6η Ιανουαρίου ήταν μια σημαντική ημερομηνία για τους εισβολείς, καθώς ήταν η ημέρα που το Κογκρέσο θα επικύρωνε την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Εν τέλει αυτό συνέβη, αρκετές ώρες μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο. Σύμφωνα με το δίκτυο BuzFeed, τα σχέδια για επίθεση στο Καπιτώλιο είχαν διακινηθεί εδώ και καιρό σε ακροδεξιά forums αλλά και στα συνηθισμένα και συμβατικά social media, με τις αναφορές σε αυτά να κορυφώνονται όσο πλησίαζε η συγκεκριμένη ημέρα.

Το forum «TheDonald», μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε όταν το Reddit διέγραψε σελίδα με το ίδιο όνομα για ρητορική μίσους και παράβαση των κανόνων, ήταν ιδιαίτερα ενεργό. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BuzFeed, βασιζόμενο σε στοιχεία της μη κερδοσκοπικής εταιρίας ερευνών Advance Democracy, το 50% των κορυφαίων ποστ σε αυτό το forum στις 4 Ιανουαρίου, καλούσαν σε βίαιες συγκρούσεις στις 6 Ιανουαρίου. Επιπλέον, αναφέρεται πως το ίδιο ίσχυε και για το Parler, μια ακροδεξιά πλατφόρμα τύπου social media.

«Φανταστείτε όλοι οι πατριώτες που θα μαζευτούν στην Ουάσιγκτον να μπουν στη Γερουσία, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στην αίθουσα του Κογκρέσου και να τα καταλάβουν», έγραψε ένας χρήστης του Parler όπως υποστηρίζει το Bloomberg. Προτροπές σε βία συνεχίστηκαν μάλιστα στο Parler και την ώρα των συγκρούσεων στο Καπιτώλιο.

Στο Facebook οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ είχαν συγκεντρωθεί σε ιδιωτικά γκρουπ. Στις 5 Ιανουαρίου ο ρεπόρτερ του BuzFeed Ράιαν Μακ ανακάλυψε ένα γκρουπ στο Facebook με το όνομα «Red State Secession», με 8.000 μέλη, το οποίο καλούσε σε μια «Δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση» στις 6 Ιανουαρίου. Ο Μακ παρατήρησε πως το γκρουπ συνδεόταν με άλλα αντίστοιχα και αυτόματα το Facebook τα έβγαζε ως προτάσεις για να τα ακολουθήσει κανείς.

Το Bloomberg αναφέρει πως συζητήσεις σε μικρά ακροδεξιά γκρουπ στο Facebook ανέπτυξαν βίαιες τάσεις πλησιάζοντας προς τις 6 Ιανουαρίου. «Θα υπάρξει ένας μεγάλος εμφύλιος αν το Κογκρέσο επιτρέψει την κλοπή των εκλογών», έγραψε ένας χρήστης του Facebook σε ένα γκρουπ με το όνομα «Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο πρόεδρός μου».

Η μη κερδοσκοπική ερευνητική εταιρία Advance Democracy, ανέφερε στο BuzFeed πως λογαριασμοί του Twitter που συνδέονται με την οργάνωση QAnon έκαναν διαρκείς αναφορές στην 6η Ιανουαρίου και βρέθηκαν περίπου 28.000 λογαριασμοί που είχαν αναφέρει τη συγκεκριμένη ημέρα. Η QAnon αναφέρεται σε μια συλλογή θεωριών συνομωσίας που βλέπουν εν τέλει τον Ντόναλντ Τραμπ ως μια ηρωική φιγούρα η οποία μάχεται ενάντια στο «βαθύ κράτος».

Ούτε το Facebook ούτε το Twitter μπόρεσαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για τα γκρουπ αυτά και τους χρήστες, όταν τους ζητήθηκε από τον «Insider». Μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων, ο Τραμπ ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο ζήτησε από τους διαδηλωτές να πάνε στο σπίτι τους, όμως, επέμεινε να λέει για την κλοπή στις εκλογές. Το Twitter αφαίρεσε το βίντεο, μαζί με άλλα δυο tweets του απερχόμενου προέδρου, ενώ κλείδωσε και τον λογαριασμό του λέγοντας πως θα πρέπει να διαγράψει κι άλλα tweets για να τον πάρει πίσω. Ο Τραμπ τα διέγραψε και μετά από 12 ώρες θα έχει και πάλι πρόσβαση στον λογαριασμό του. Το Facebook επίσης κατέβασε το βίντεο του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά δεν έκανε περαιτέρω ενέργειες κατά του λογαριασμού του.

Ο θλιβερός απολογισμός της εισβολής στο Καπιτώλιο

Δυστυχώς όσα συνέβησαν μέσα και έξω από το Καπιτώλιο είχαν και τραγικές συνέπειες καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια. Η μια ήταν γυναίκα που πυροβολήθηκε στο στήθος μέσα στο Καπιτώλιο και, όπως μετέδωσε το NBC, δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες νεκροί είναι επίσης δύο άνδρες και μια γυναίκα «σε διαφορετικά ιατρικά περιστατικά» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Παράλληλα, το της Πέμπτης η Αστυνομία της Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει 80 συλλήψεις από την έναρξη των αστικών αναταραχών αυτή την εβδομάδα, οι 68 από αυτές έγιναν το βράδυ της Τετάρτης. Αυτές αφορούσαν:

  • Πέντε συλλήψεις για κατοχή παρόνομων όπλων
  • Δυο συλλήψεις για παράνομη κατοχή άλλων όπλων (μαχαίρια, κοντάρια κλπ.) που στην πολιτεία της Ουάσιγκτον απαγορεύονται σε αντίθεση με άλλες.
  • 25 συλλήψεις για παράβαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και παράνομη είσοδο στην περιφέρεια της Ουάσιγκτον
  • 36 συλλήψεις για παράβαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οκτώ στο Καπιτώλιο και 28 σε άλλες περιοχές της πόλης.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here