Περιβαλλοντική καταστροφή καρέ- καρέ: Πλοίο με χημικά βουλιάζει στα ανοιχτά της Σρι Λάνκα


Φορτηγό πλοίο φορτωμένο με χημικά βυθίζεται στα ανοιχτά της Σρι Λάνκα, εν μέσω φόβων για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το X-Press Pearl, νηολογίου Σιγκαπούρης, φλέγεται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσουν εκατοντάδες τόνοι πετρελαίου κινητήρα στη θάλασσα εάν το πλοίο βυθιστεί, με καταστροφικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή.

Τα πολεμικά ναυτικά της Σρι Λάνκα και της Ινδίας συνεργάζονται τις τελευταίες ημέρες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την αποφυγή της διάσπασης και βύθισης του σκάφους. Ωστόσο η ταραγμένη θάλασσα και οι άνεμοι εμποδίζουν την επιχείρηση.

«Το πλοίο βυθίζεται» είπε στο BBC εκπρόσωπος του ναυτικού της Σρι Λάνκα, προσθέτοντας πως γίνονται προσπάθειες να ρυμουλκηθεί σε μεγαλύτερη απόσταση, στον ανοιχτό ωκεανό, για να μειωθεί η ζημιά από τη μόλυνση, ωστόσο η κατάσταση είναι δύσκολη.

Οι ακτές κοντά στην πόλη Νεγκόμπο, όπου βρίσκονται κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας, ήδη εμφανίζουν μόλυνση με πετρέλαιο και σκουπίδια.

Η X-Press Shipping επιβεβαίωσε ότι το πλήρωμα γνώριζε για τη διαρροή, μα είπε ότι το Κατάρ και η Ινδία τους αρνήθηκαν την άδεια να εγκαταλείψουν το πλοίο πριν ξεσπάσει η φωτιά. Το ότι η Σερι Λάνκα επέτρεψε την είσοδο του σκάφους στα ύδατά της, αφού είχε απαγορευτεί από άλλες δύο χώρες έχει προκαλέσει οργή στη χώρα. Αξιωματούχοι έχουν προβεί σε καταγγελίες σε βάρος του κυβερνήτη του σκάφους, ο οποίος διασώθηκε μαζί με τα άλλα μέλη του πληρώματος.

Το 186 μέτρων πλοίο μετέφερε 1486 κοντέινερ με 25 τόνους νιτρικού οξέος, καθώς και άλλων χημικών, από το λιμάνι της Χαζίρα στην Ινδία.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ