Covid-19: Αισιοδοξία από πείραμα σε πόλη της Βραζιλίας- Καταποντισμός θανάτων


Μια πόλη της Βραζιλίας είδε πτώση 95% των θανάτων από Covid-19 αφού εμβολιάστηκαν σχεδόν όλοι οι ενήλικες κάτοικοί της, στο πλαίσιο ενός πειράματος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Σεράνα, μια πόλη 45.000 κατοίκων, είδε τα κρούσματα να μειώνονται δραστικά μετά από μαζικούς εμβολιασμούς με το κινεζικό CoronaVac. Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν προστατεύονταν επίσης, χάρη στη μείωση της κυκλοφορίας του ιού.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως η πανδημία μπορεί να ελεγχθεί μετά τον πλήρη εμβολιασμό του 75% του πληθυσμού.

Η Βραζιλία έχει πληγεί σκληρότατα από την πανδημία, με περίπου 463.000 θανάτους. Επίσης, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκστρατεία εμβολιασμών της, λόγω ανεπάρκειας δόσεων, ενώ ο μέσος όρος ημερησίων κρουσμάτων και θανάτων παραμένει υψηλός, εν μέσω έλλειψης συντονισμού ως προς τα μέτρα ελέγχου των μολύνσεων.

Το πείραμα έγινε στη Σεράνα, στην πολιτεία του Σάο Πάολο, μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου από το Institutο Butantan, που παράγει το εμβόλιο CoronaVac που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική Sinovac Biotech.

H πόλη χωρίστηκε σε τέσσερις τομείς για να διαπιστωθούν τα όρια περιορισμού του ιού. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό επετεύχθη αφού στις τρεις περιοχές, δηλαδή στο 75% του πληθυσμού άνω των 18, δόθηκαν και οι δύο δόσεις. Όταν το 95% των ενηλίκων εμβολιάστηκαν πλήρως, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 95%, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 86% και τα κρούσματα με συμπτώματα μειώθηκαν κατά 80%.

Ο Ρικάρντο Παλάθιος, διευθυντής ερευνών στο Μπουταντάν, είπε ότι το ποσοστό «κλειδί» ήταν το 75%.

«Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα είναι πως μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία χωρίς να πρέπει να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό» όπως είπε.

Ο Παλάθιος επίσης ανέφερε ότι υπήρξε μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μεταξύ παιδιών και εφήβων, που δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό θα μπορούσε να υποδείξει ότι δεν υπήρχε ανάγκη για εμβολιασμό των παιδιών ώστε να ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

Κατά τον Παλάθιος, το εμβόλιο ήταν επίσης αποτελεσματικό απέναντι στην παραλλαγή που ήταν αρχικά γνωστή ως Ρ.1 και πλέον αποκαλείται «Γάμμα», η οποία είχε πρωτοεντοπιστεί στο Μανάους και θεωρείται πως ευθύνεται για την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα.

Η Σεράνα, περίπου 315 χλμ από το Σάο Πάολο, περιτριγυρίζεται από πόλεις που αντιμετωπίζουν εξάρσεις κρουσμάτων. Σε ισχύ είναι lockdown στο Ριμπεϊράο Πρέτο, 24 χλμ μακριά, με πληθυσμό 710.000 κατοίκων.

Τα αποτελέσματα του πειράματος αυτού, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν το CoronaVac, που χρησιμοποιείται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Υπήρχαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του, αφού κλινικές δοκιμές σε Βραζιλία, Ινδονησία και Τουρκία έδειξαν αποτελεσματικότητα 50% – 90%.

Το πείραμα της Σεράνα ήταν το πρώτο του είδους του στον κόσμο, σύμφωνα με τους συντελεστές του. Δεν υπήρξαν αναφορές σοβαρών παρενεργειών από το εμβόλιο, ούτε θάνατοι που σχετίζονταν με Covid-19 μεταξύ αυτών που είχαν εμβολιαστεί εντός 14 ημερών μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Παρεμφερής έρευνα διεξάγεται και σε άλλη πόλη της Βραζιλίας, το Μποτουκάτου, με πληθυσμό 148.000. Το εμβόλιο που χρησιμοποιείται εκεί είναι αυτό της Οξφόρδης/ AstraZeneca.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ