ΠΟΥ: Ανησυχητική η κατάσταση στην Ευρώπη λόγω της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί για την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορωνοϊού και του γενικά αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων στην Ευρώπη και συνιστά εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμησή του.

Όπως τόνισε σήμερα στην Κοπεγχάγη ο περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ανησυχητική κατάσταση η οποία επηρεάζεται ταυτόχρονα από σημαντική αύξηση των νέων λοιμώξεων και τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα περισσότερα από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού».

Ενώ συγκεκριμένα, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε: «να εντατικοποιηθούν ξανά τα γνωστά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των επαφών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι νέες λοιμώξεις, να ανακουφιστούν οι υπηρεσίες υγείας και να σωθούν ζωές. Σε συνδυασμό με έναν επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ, τη συμμόρφωση στους κανόνες καραντίνας και τον εμβολιασμό, αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν εάν συμμετάσχουμε όλοι».

Υπενθυμίζεται πως οι εκτιμήσεις των επιστημόνων βάσει όσων μπορούν να ερμηνεύσουν έως τώρα, αφορούν στην πιθανότητα ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός να φέρει μεγαλύτερο ιικό φορτίο και επομένως να μεταδίδεται πιο εύκολα από το φορέα, να μένει στον οργανισμό για μεγαλύτερο διάστημα και άρα ο φορέας να έρχεται σε επαφή με περισσότερο κόσμο όσο ασθενεί χωρίς να το γνωρίζει. Ενώ μία άλλη πιθανή εξήγηση αναφέρει ότι ο πολίτης που εκτίθεται στο νέο στέλεχος μπορεί να γίνεται πιο γρήγορα μεταδότης σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε για το μέχρι τώρα κύριο στέλεχος του ιού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here