Πρωτεΐνη: Ο καταλυτικός ρόλος που παίζει στην απώλεια βάρους

Η πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους και ένα όμορφο σώμα. Η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης ενισχύει το μεταβολισμό, μειώνει την όρεξη και αλλάζει αρκετές ορμόνες που ρυθμίζουν το βάρος. Η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά και λειτουργεί μέσω πολλών διαφορετικών μηχανισμών.

Η πρωτεΐνη αλλάζει τα επίπεδα αρκετών ορμονών ρύθμισης βάρους

Το βάρος σας ρυθμίζεται ενεργά από τον εγκέφαλό σας, ιδιαίτερα από μια περιοχή που ονομάζεται υποθάλαμος. Προκειμένου ο εγκέφαλός σας να καθορίσει πότε και πόσο να φάει, επεξεργάζεται πολλούς διαφορετικούς τύπους πληροφοριών. Μερικά από τα πιο σημαντικά σήματα στον εγκέφαλο είναι ορμόνες που αλλάζουν σε απόκριση στη σίτιση. Η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνει στην πραγματικότητα τα επίπεδα ορμονών κορεσμού (μείωσης της όρεξης) GLP-1, πεπτιδίου YY και χολοκυστοκινίνης, ενώ μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης της ορμόνης πείνας. Αντικαθιστώντας τους υδατάνθρακες και το λίπος με πρωτεΐνες, μειώνετε την ορμόνη της πείνας και αυξάνετε αρκετές ορμόνες κορεσμού. Αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση της πείνας και είναι ο κύριος λόγος που η πρωτεΐνη σας βοηθά να χάσετε βάρος. Μπορεί να σας κάνει να τρώτε λιγότερες θερμίδες αυτόματα.

Η πέψη και ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών καίει θερμίδες

Αφού φάτε, μερικές θερμίδες χρησιμοποιούνται για την πέψη και το μεταβολισμό των τροφίμων. Αυτό συχνά ονομάζεται θερμική επίδραση των τροφίμων (TEF). Αν και δεν συμφωνούν όλες οι πηγές για τα ακριβή στοιχεία, είναι σαφές ότι η πρωτεΐνη έχει πολύ υψηλότερο θερμικό αποτέλεσμα (20-30%) σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες (5-10%) και το λίπος (0-3%). Αν πάμε με θερμικό αποτέλεσμα 30% για πρωτεΐνες, αυτό σημαίνει ότι 100 θερμίδες πρωτεΐνης καταλήγουν μόνο ως 70 χρήσιμες θερμίδες.

Η πρωτεΐνη σάς κάνει να καίτε περισσότερες θερμίδες (αυξάνει το “Calories Out”)

Λόγω του υψηλού θερμικού αποτελέσματος και πολλών άλλων παραγόντων, η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης τείνει να ενισχύσει το μεταβολισμό. Σας κάνει να καίτε περισσότερες θερμίδες όλο το εικοσιτετράωρο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης ενισχύει το μεταβολισμό και αυξάνει την ποσότητα των θερμίδων που καίγονται κατά περίπου 80 έως 100 την ημέρα. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τη διάρκεια του υπερβολικού θηλασμού ή κατά το φαγητό με θερμιδικό πλεόνασμα. Σε μια μελέτη, η υπερβολική διατροφή με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αύξησε τις θερμίδες που καίγονται κατά 260 ανά ημέρα. Κάνοντας σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν «μεταβολικό πλεονέκτημα» σε σχέση με τις δίαιτες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here