Κορωνοϊός Θεραπεία: Νέα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπαίνουν στη μάχη της πανδημίας

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που χορηγούνται στάγδην, σώζουν επιπλέον ζωή για κάθε 12 άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, λένε ερευνητές που έχουν πραγματοποιήσει μια δοκιμή σε μονάδες εντατικής θεραπείας NHS. Τα αναλώσιμα είναι ήδη διαθέσιμα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως για να σώσουν εκατοντάδες ζωές, λένε οι ειδικοί.

Υπάρχουν πάνω από 30.000 Covid ασθενείς σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, 39% περισσότεροι από τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται στενά με τον κατασκευαστή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα – tocilizumab και sarilumab – θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα σε ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από τη διάσωση περισσότερων ζωών, οι θεραπείες επιταχύνουν την ανάρρωση των ασθενών και μειώνουν το χρονικό διάστημα που οι ασθενείς με κρίσιμη ασθένεια πρέπει να περάσουν σε εντατική περίθαλψη περίπου μια εβδομάδα. Και τα δύο φαίνεται να λειτουργούν εξίσου καλά και προσθέτουν στο όφελος που έχει ήδη βρεθεί με ένα φθηνό στεροειδές φάρμακο που ονομάζεται δεξαμεθαζόνη.

Παρόλο που τα φάρμακα δεν είναι φθηνά, κοστίζουν περίπου £ 750 έως £ 1.000 ανά ασθενή, εκτός από την  δεξαμεθαζόνη £ 5, το πλεονέκτημα της χρήσης τους είναι σαφές – και λιγότερο από το κόστος ανά ημέρα ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας περίπου £ 2.000, λένε οι ειδικοί. Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Anthony Gordon, από το Imperial College London, δήλωσε: “Για κάθε 12 ασθενείς που αντιμετωπίζετε με αυτά τα φάρμακα θα περιμένατε να σώσετε μια ζωή. Είναι ένα μεγάλο αποτέλεσμα.”

Στη δοκιμή REMAP-CAP που πραγματοποιήθηκε σε έξι διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, με περίπου 800 ασθενείς εντατικής θεραπείας: Σχεδόν το 36% της εντατικής θεραπείας Covid ασθενείς που έλαβαν τυπική περίθαλψη πέθαναν. Τα νέα φάρμακα το μείωσαν κατά ένα τέταρτο, στο 27%, όταν χορηγήθηκαν σε ασθενείς εντός 24 ωρών από την έναρξη της εντατικής θεραπείας.

Ο καθηγητής Stephen Powis, εθνικός ιατρικός διευθυντής της NHS, δήλωσε: “Το γεγονός ότι υπάρχει τώρα ένα άλλο φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θνησιμότητας για ασθενείς με Covid-19 είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη είδηση ​​και μια άλλη θετική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη καταπολέμηση του ιού.” Ο Γραμματέας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Ματ Χάνκοκ είπε: “Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εντοπισμού και της παροχής των πιο υποσχόμενων, καινοτόμων θεραπειών για τους ασθενείς του. Τα σημερινά αποτελέσματα είναι μια ακόμη σημαντική εξέλιξη στην εξεύρεση μιας διεξόδου από αυτήν την πανδημία και, όταν προστεθεί στο οπλοστάσιο των εμβολίων και των θεραπειών που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση αυτού του ιού.”

Τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε υπερβολική σε ασθενείς με Covid και να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα. Οι γιατροί συμβουλεύονται να τους δώσουν σε οποιονδήποτε ασθενή Covid ο οποίος, παρά τη λήψη δεξαμεθαζόνης, επιδεινώνεται και χρειάζεται εντατική φροντίδα. Το Tocilizumab και το Sarilumab έχουν ήδη προστεθεί στη λίστα περιορισμών των εξαγωγών της κυβέρνησης, η οποία απαγορεύει στις εταιρείες να αγοράζουν φάρμακα που προορίζονται για ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και να τα πωλούν σε υψηλότερη τιμή σε άλλη χώρα. Τα ευρήματα της έρευνας δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί ή δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here