Έκανε τρίτη δόση εμβολίου ο Ερντογάν; «Βράζουν» αντιπολίτευση και πολίτες στην Τουρκία


Μια ατάκα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη για (δήθεν) εμβολιασμό του και με τρίτη δόση, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία από κόμματα, καθηγητές και πολίτες.

Την ώρα που η Τουρκία οδηγείται σε διεθνή απομόνωση και οικονομικό μαρασμό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει μια επίπλαστη πραγματικότητα. Επιμένει να θεωρεί ότι κυβερνά μια εν δυνάμει παγκόσμια υπερδύναμη, την ώρα που η χώρα του «βουλιάζει» ολοένα και περισσότερο στον τομέα της οικονομίας και η διακυβέρνησή του στερεί θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα από τους πολίτες της.

Τα ανοικτά μέτωπα του Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και την Ευρώπη με κυριότερο αυτό κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν, αρχίζουν να εμφανίζονται και στο εσωτερικό της χώρας. Παρά το γεγονός ότι στην Τουρκία δεν είναι ποτέ εύκολο να εκφέρει κανείς άποψη κατά του «σουλτάνου», πλέον ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί της αντιπολίτευσης «κατακεραυνώνουν» κάθε απόπειρα του Ερντογάν να στρέψει το βλέμμα μακριά από τα προβλήματα και ανυπέρβλητα προβλήματα της χώρας του.

Τελευταίο παράδειγμα, μια ατάκα από την τηλεοπτική του συνέντευξη στο TRT αναφορικά με τα εμβόλια. Θέλοντας να δείξει πως η Τουρκία έχει επάρκεια εμβολίων και θα καταφέρει γρήγορα να βγει από την πανδημία, ο Ερντογάν για ακόμα μια φορά επέλεξε την υπερβολή. «Έχω κάνει τρεις δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος κι αυτό ήταν ικανό για να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Το CHP είχε την πιο έντονη αντίδραση από όλες, κατηγορώντας επί της ουσίας τον Ερντογάν και τα στελέχη του AKP πώς είτε ψεύδονται αναφορικά με την επάρκεια των εμβολίων, είτε φρόντισαν να λάβουν δόσεις εκτός σειράς και σίγουρα πολύ νωρίτερα από τους πολίτες της Τουρκίας. «Δεν υπάρχει ούτε μια δόση για τον πολίτη, αλλά τρεις για τον Ερντογάν», αναφέρθηκε σε μήνυμα του αναπληρωτή προέδρου του CHP, Μουράτ Εμίρ.

Μάλιστα, στελέχη της αντιπολίτευσης ανέφεραν ακόμα και τις ημερομηνίες εμβολιασμού του Ερντογάν. Όπως εξήγησαν, ο Τούρκος πρόεδρος εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση στις 14 Ιανουαρίου και τη δεύτερη στις 11 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, οι πρώτες δόσεις εμβολίων έφτασαν στην Τουρκία στις 30 Δεκεμβρίου κι αυτό μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα. Είτε ότι ο Ερντογάν λέει ψέματα, που είναι και το πιθανότερο, είτε ότι είχε εμβολιαστεί νωρίτερα εκτός σειράς καθώς παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία επεσήμαναν ότι για να χορηγηθεί τρίτη δόση θα πρέπει να έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, το 80% των πολιτών της Τουρκίας δεν έχει λάβει καν την πρώτη δόση του εμβολίου. Ήταν λογικό κι επόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις. Ακόμα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Λοιμωξιολόγων στην Τουρκία, Μεχμέτ Τσεϊχάν, δεν μπόρεσε να… καλύψει τον Ερντογάν. «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει εφαρμογή της 3ης δόσης του εμβολίου», σχολίασε και εξήγησε πως ακόμα και για όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας – παρότι έχει γίνει σχετικό αίτημα για επιπλέον δόση – ακόμα αναμένεται απάντησε από τους αρμόδιους οργανισμούς και τις ρυθμιστικές αρχές.

Για ακόμα μια φορά ο Ερντογάν λόγω της μεγαλοστομίας και της αμετροέπειας που τον διακρίνει, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Κι αυτή τη φορά δεν είναι μόνο οικονομικά και γεωπολιτικά τα θέματα που τον φέρνουν στο «καναβάτσο», ούτε αφορούν το γεγονός ότι οδηγεί την Τουρκία στον… γκρεμό της διεθνούς απομόνωσης με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Για ακόμα μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε απέναντί του την πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία πλέον αντιδρά ολοένα και περισσότερο στον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ