Οργανωμένο έγκλημα: Η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να «προλάβει» νέες εκτελέσεις


Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αλλά και στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, προκειμένου οι Αρχές να βρουν έναν τρόπο να «απαντήσουν» στην έξαρση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος

Χθες Τετάρτη έλαβε χώρα ακόμα μία σύσκεψη στη ΓΑΔΑ, με τη συμμετοχή όλων των προϊσταμένων των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως λένε αστυνομικές πηγές, η «χαρτογράφηση» και η «ανθρωπογεωγραφία» του οργανωμένου εγκλήματος υπάρχει και βρίσκεται στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα –σημειώνουν οι ίδιες πηγές- είναι να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα «ξηλωθεί» το… πουλόβερ της μαφίας.

Και αυτό διότι δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία, καθώς οι ομάδες που ηγούνται στον σκοτεινό αυτό κόσμο έχουν εμπειρία ετών στην απόκρυψη στοιχείων. Αυτό σε συνδυασμό με την ομερτά που κυριαρχεί μεταξύ των ανθρώπων της νύχτας δημιουργεί μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση.

Την ίδια ώρα, διάχυτη είναι η ανησυχία στις Αρχές ότι ο κύκλος αίματος δεν έχει ακόμα κλείσει. Έτσι, η Αστυνομία προσπαθεί μέσω επιχειρήσεων που θα πραγματοποιήσει να «προλάβει» νέες δολοφονίες από «επαγγελματίες» εκτελεστές. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες στοχευμένοι έλεγχοι σε νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στη ΓΑΔΑ αποφασίστηκε να δημιουργηθούν ομάδες αστυνομικών, η κάθε μία από τις οποίες θα έχει από έναν «στόχο». Ο κάθε «στόχος» θα αντιστοιχεί στον αρχηγό ενός κυκλώματος του οργανωμένου εγκλήματος. Η κάθε ομάδα αστυνομικών που θα δημιουργηθεί θα παρακολουθεί το «στόχο» της, μέχρι να «αποκρυπτογραφηθεί» η δράση του.

Στο ίδιο πλαίσιο της προσπάθειας να «ξεσκονιστούν» οι εγκληματικές ομάδες, στις έρευνες θα συμμετέχει ενεργά η Οικονομική Αστυνομία, η οποία θα ελέγχει τα φορολογικά στοιχεία.

Αστυνομικές πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι στην Αθήνα αλλά και σε αρκετά νησιά λειτουργούν νομιμοφανείς επιχειρήσεις, μέσω των οποίων ξεπλένεται το μαύρο χρήμα που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες. Η αναπροσαρμογή του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα ήρθε μετά τις τέσσερις δολοφονίες που σημειώθηκαν μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Η τελευταία είχε θύμα τον 39χρονο πυγμάχο, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά εκτελεστών, έξω από αθλητικό όμιλο στη Βάρη. Πρόκειται για μία υπόθεση για την οποία το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έχει ελάχιστα στοιχεία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν μόνο αυτήκοους μάρτυρες, οι οποίοι ανέφεραν ότι άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς. Την ώρα που ο 39χρονος πυγμάχος έπεσε θύμα δολοφονικής ενέδρας άνοιγε την πόρτα του συνοδηγού του αυτοκινήτου του για να πάρει κάτι που είχε ξεχάσει.

Κανείς άλλος ωστόσο δεν βρισκόταν στον ίδιο χώρο (πλην των εκτελεστών με το τζιπ). Στον αθλητικό όμιλο όπου γυμναζόταν ο 39χρονος πυγμάχος υπήρχαν άτομα που την ώρα της δολοφονίας έκαναν γυμναστική. Ωστόσο, κανείς τους δεν είχε οπτική επαφή με το σημείο της επίθεσης. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι άκουσαν τους πυροβολισμούς, έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει και κάλεσαν την Άμεση Δράση.

Η περιοχή όπου έγινε το έγκλημα χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς «δύσκολη» σε σχέση με τις κάμερες ασφαλείας, οι οποίες είναι ελάχιστες. Αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια χαρτογράφησης της διαδρομής που ακολούθησαν οι δράστες.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες εστιάζονται στο παρελθόν του 39χρονου πυγμάχου Τ.Μ.

Το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς» στην Πάτρα αναγκάζει τους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών να «ξεσκονίσουν» τις παλιές επαφές του θύματος στον τόπο καταγωγής του.

Στο παρελθόν ο 39χρονος είχε κατηγορηθεί για κακουργήματα, χωρίς όμως ποτέ να καταδικαστεί. Οι αστυνομικοί των «ειδικών υπηρεσιών» της ΕΛ.ΑΣ. ουδέποτε τον είχαν εντάξει στη λίστα με τα «βαριά» ονόματα της νύχτας.

Από την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών διαπιστώθηκε ότι ο 39χρονος πυγμάχος δεν οπλοφορούσε, σε αντίθεση με ανθρώπους της νύχτας που θεωρούν ότι κινδυνεύουν και έχουν πάντα πάνω τους πιστόλι.

Το γεγονός ότι ο 39χρονος δεν έπαιρνε μέτρα προστασίας (τουλάχιστον όχι εμφανή) κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι ενδεχομένως να πίστευε ότι δεν κινδυνεύει. Οι αστυνομικοί βάζουν από εδώ και πέρα στο μικροσκόπιο το κινητό τηλέφωνο του πυγμάχου, προκειμένου να διαπιστωθεί ο κύκλος επαφών του αλλά και το κατά πόσο μπορεί να είχε δεχτεί κάποιο απειλητικό μήνυμα.

Απαρατήρητο δεν πέρασε από τους αστυνομικούς και το όπλο που χρησιμοποιήθηκε. Το Καλάσνικοφ χαρακτηρίζεται από αστυνομικές πηγές ως όπλο «ειδικού χειρισμού», το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως από έμπειρους και σκληρούς κακοποιούς με πλούσιο ποινικό παρελθόν. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η δύναμη πυρός που προσφέρει δίνει στους κακοποιούς το «πλεονέκτημα» σε περίπτωση που «συναντηθούν» με αστυνομικούς, είτε κατά την προσέγγιση του στόχου τους είτε κατά τη διαφυγή τους.

Σε κάθε περίπτωση στην ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί ανησυχία, καθώς η δολοφονία του 39χρονου είναι η τέταρτη κατά σειρά «επαγγελματική εκτέλεση» μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα. Την τελευταία τετραετία έχουν καταγραφεί περίπου 25 εκτελέσεις, οι οποίες παραμένουν ανεξιχνίαστες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ