Τουρκία: Φήμες πως «τα βρήκαν» ο «αρχιμαφιόζος» Σεντάτ Πεκέρ και ο Ερντογάν


Φήμες πως ο Τούρκος «αρχιμαφιόζος» Σεντάτ Πεκέρ και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «τα βρήκαν», κυκλοφορούν στην Τουρκία, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στη χώρα.

Ο «αρχιμαφιόζος» είχε προαναγγείλει αποκαλύψεις για τον ίδιο τον Ερντογάν σε νέο βίντεο την προσεχή Κυριακή. Ωστόσο υποστήριξε ότι δεν θέλει να κάνει ζημιά στη διαπραγμάτευση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου και γι’ αυτό δεν θα προχωρήσει ακόμη σε αποκαλύψεις.

Σημειώνεται πως ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μ. Κωστίδης, είπε ότι υπάρχουν φήμες περί επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης μεταξύ του Πεκέρ και της Άγκυρας και εκτίμησε ότι μάλλον δεν θα υπάρξει ποτέ νέο βίντεο.

Ο «αρχιμαφιόζος» Σεντάτ Πεκέρ είχε εμπλέξει και τον Τούρκο πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν σε παράνομες πωλήσεις όπλων προς ισλαμιστές αντάρτες. Γενικότερα μιλώντας, οι κατηγορίες που εκτοξεύει κατά πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος είναι δριμύτατες, και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνέργεια σε φόνους και βιασμούς, εμπόριο ναρκωτικών, κατάχρηση εξουσίας και άλλα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο 49χρονος Σεντάτ Πεκέρ δεν είναι άγνωστος στην κοινή γνώμη, καθώς θεωρείται πρωταγωνιστής του υποκόσμου, έχει καθίσει πολλές φορές στο εδώλιο του κατηγορουμένου για δολοφονία ή απόπειρα δολοφονίας, ενώ έχει καταδικαστεί για «ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης». Το 2020 διέφυγε από την Τουρκία με αρχικό προορισμό τα Βαλκάνια, ενώ σήμερα ισχυρίζεται ότι ζει στο Ντουμπάι.

Στο τελευταίο του βίντεο ο Πεκέρ υποστηρίζει ότι το 2014 η τουρκική κυβέρνηση, παραβιάζοντας τη νομοθεσία, είχε προμηθεύσει όπλα στην ισλαμιστική παραστρατιωτική ομάδα Αλ Νούσρα, η οποία μάχεται στη Συρία εναντίον του καθεστώτος Ασάντ και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, προσκείμενη στην αλ Κάιντα.

Επιχειρεί να θεμελιώσει τις κατηγορίες με την προσωπική του μαρτυρία, λέγοντας ότι την εποχή εκείνη βρισκόταν σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι του ζήτησαν να προμηθεύσει με όπλα Τουρκμένους αντάρτες στη βόρεια Συρία. Πλην όμως, σύμφωνα πάντα με τον Πεκέρ, μερικά φορτηγά που είχαν εισέλθει στη Συρία φορτωμένα με όπλα και πυρομαχικά άλλαξαν προορισμό και δεν πήγαν στους Τουρκμένους αντάρτες, αλλά στην Αλ Νούσρα.

Ο «αρχιμαφιόζος» ισχυρίζεται ότι η όλη επιχείρηση είχε στηθεί από την ιδιωτική επιχείρηση SADAT που ειδικεύεται στον στρατιωτικό εξοπλισμό και την τεχνολογία ασφαλείας, ενώ θεωρείται φίλα προσκείμενη στον Ερντογάν.

Ιδρυτής της SADAT είναι ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Ερντογάν, Αντνάν Τενριβερντί. Η ίδια η SADAT διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς- ωστόσο στην Τουρκία κυκλοφορούν εδώ και καιρό σενάρια για πιθανή ανάμειξη της Άγκυρας σε πωλήσεις όπλων με αποδέκτες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ο ίδιος ο Ερντογάν σιωπούσε επί μακρόν στις κατηγορίες Πεκέρ και, ενώ συνήθως δεν διστάζει να σχολιάσει πρόσωπα και πράγματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση «ήταν πολύ υπομονετικός και σκεπτόταν με μεγάλη προσοχή τι ακριβώς θα έλεγε», τονίζει ο Πεκέρ.

Στο βίντεο που ήταν να ακολουθήσει ο Πεκέρ είχε δηλώσει ότι θα απευθυνόταν πλέον στον ίδιο τον Ερντογάν. Σημειώνεται πως στα βίντεο που ανέβαζε στο YouTube ο Πεκέρ αποκαλούσε τον Ερντογάν χαϊδευτικά «Αμπί», κάτι σαν «μεγάλο αδελφό» και έστρεφε τα πυρά του προς τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού (στον οποίο ο Ερντογάν, πάντως, εξέφρασε την αλληλεγγύη του).

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ