Η Τουρκία «ποντάρει» στην αποκατάσταση των δεσμών με την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου


Η Τουρκία ελπίζει στην μεγιστοποίηση της συνεργασίας με την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου σε μια βάση «win-win» είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Κάιρο και κάποιες αραβικές χώρες του Κόλπου, μετά από χρόνια εντάσεων.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία έχουν πληγεί σε μια σειρά ζητημάτων, από το πολιτικό Ισλάμ και τη Λιβύη μέχρι την ανατολική Μεσόγειο και τη δολοφονία Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

«Επιθυμία μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες για συνεργασία στο μέγιστο επίπεδο και να βελτιώσουμε τους δεσμούς μας σε βάση win-win…η ίδια κατάσταση ισχύει και για όλες τις χώρες του Κόλπου» είπε ο Ερντογάν την Τρίτη στο TRT Haber, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν «σοβαρές δυνατότητες για συνεργασία με την Αίγυπτο σε ένα ευρύ φάσμα από τομείς, από την ανατολική Μεσόγειο ως τη Λιβύη. Παράλληλα, υποστήριξε πως «αγαπά» τον αιγυπτιακό λαό και «είμαστε αποφασισμένοι να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι η ΕΕ καλωσορίζει την επανεκκίνηση της διαδικασίας διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, σε συνομιλία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φάταχ ελ Σίσι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αλ Σίσι και συζητήθηκαν οι μεταξύ σχέσεις, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρόεδρος Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην ανατολική Μεσόγειο, και καλωσόρισε τον διάλογο μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως μετέδωσε η Daily Sabah.

Με πληροφορίες από Reuters, Al Jazeera, Daily Sabah

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ