Σοκολάτα: Τα οφέλη της στην υγεία


Η πίστη των Αζτέκων ότι το κακάο ήταν ένα θεϊκό ελιξίριο οφείλεται πιθανώς στην ιδέα ότι ήταν ένα δώρο από τον Quetzalcoatl, τον Αζτέκο θεό του ανέμου και της σοφίας

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Σουηδός βοτανολόγος Carl Linnaeus ονόμασε το φυτό Theobroma cacao , από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις “theos” που σημαίνει θεός και “broma” που σημαίνει τροφή των θεών”.

 

Είναι πιο πιθανό, ωστόσο, ότι ο λόγος για τυχόν πιθανά οφέλη οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών που βρίσκονται στο φυσικό κακάο – γνωστό ως κακάο. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά που προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σε περίσσεια έχουν συνδεθεί με διάφορες ασθένειες.

Τα οφέλη της στην υγεία
  • Η μαύρη σοκολάτα και τα προϊόντα κακάου που περιέχουν τουλάχιστον 200mg κακάο  μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των ελαστικών των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που βοηθά στη ροή του αίματος. Και η τακτική κατανάλωση φλαβανολών κακάου  ακόμη και ανά δόσεις 80 mg την ημέρα , βελτιώνει την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται ή να επεκτείνονται, γεγονός που βοηθά το σώμα να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τη ροή του αίματος στα όργανα.
  • Αυτό οφείλεται στο ότι το κακάο  αυξάνει τη συγκέντρωση του βιοδραστικού νιτρικού οξειδίου. Αυτό είναι ένα μόριο που εμπλέκεται στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων που έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει το σχηματισμό θρόμβων αίματος, τα οποία μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση.

  • Το κακάο  μπορεί επίσης να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση. Και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της γνωστικής παρακμής προστατεύοντας τον εγκέφαλο από βλάβες των ελεύθερων ριζών.
  • Παράλληλα με τα καρδιαγγειακά και γνωστικά οφέλη, το κακάο flavanols μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της αποκατάστασης των μυών μετά από έντονη άσκηση, χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη τους.
  • Έτσι, η σοκολάτα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια γλυκιά απόλαυση, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο ή φυσική σκόνη κακάου εάν θέλετε τα οφέλη για την υγεία.Η συζήτηση

Ακολουθεί βίντεο για τα οφέλη της σοκολάτας

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ