Μήλα: Γιατί είναι σημαντικό να τα εντάξεις στη διατροφή σου

Είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο με πολλά οφέλη που υποστηρίζονται από την έρευνα.

 

Τα μήλα είναι θρεπτικά

Ένα μεσαίο μήλο – με διάμετρο περίπου 7,6 εκατοστά – ισούται με 1,5 φλιτζάνια φρούτων. Συνιστάται δύο φλιτζάνια φρούτων καθημερινά σε δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Ένα μεσαίο μήλο – 182 γραμμάρια – προσφέρει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 

Θερμίδες: 95

Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια

Ίνες: 4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 14% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)

Κάλιο: 6% του RDI

Βιταμίνη Κ: 5% του RDI

Επιπλέον, η ίδια μερίδα παρέχει 2–4% του RDI για μαγγάνιο, χαλκό και τις βιταμίνες A, E, B1, B2 και B6.

 

Τα μήλα είναι επίσης μια πλούσια πηγή πολυφαινολών. Μάλιστα ενώ οι ετικέτες διατροφής δεν αναφέρουν αυτές τις φυτικές ενώσεις, είναι πιθανόν υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη για την υγεία.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη από τα μήλα, καταναλώστε τα με τη φλούδα – περιέχει το ήμισυ των ινών και πολλές από τις πολυφαινόλες.

 

Τα μήλα μπορεί να είναι καλά για την απώλεια βάρους

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό – δύο ιδιότητες που τα κάνουν ιδανικά για να προκαλέσουν κορεσμό.

Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν φέτες μήλου πριν από το γεύμα ένιωσαν πιο εύκολα πληρότητα από εκείνους που κατανάλωναν σάλτσα μήλου, χυμό μήλου ή καθόλου προϊόντα μήλου.

Στην ίδια μελέτη, όσοι ξεκίνησαν το γεύμα τους με φέτες μήλου έτρωγαν επίσης κατά μέσο όρο 200 λιγότερες θερμίδες από εκείνους που δεν το έκαναν.

Σε μια άλλη μελέτη 10 εβδομάδων σε 50 υπέρβαρες γυναίκες, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μήλα έχασαν κατά μέσο όρο 1 κιλό και έτρωγαν λιγότερες θερμίδες συνολικά, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μπισκότα βρώμης με παρόμοια περιεκτικότητα σε θερμίδες και φυτικές ίνες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μήλα χορταίνουν περισσότερο επειδή είναι λιγότερο θερμιδογόνα, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν ίνες και όγκο.

Επιπλέον, ορισμένες φυσικές ενώσεις σε αυτά μπορεί να προάγουν την απώλεια βάρους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here