Αυτοφροντίδα: Συμβουλές για να μη νιώθεις συνέχεια κούραση


Ποιες είναι όμως αυτές οι κακές συνήθειες που δεν αφήνουν τον οργανισμό να ξεκουραστεί;

Το να αποφεύγει κανείς τη γυμναστική ενώ είναι κουρασμένος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απόφαση να μη γυμναστεί κάποιος για να μην ξοδέψει την ενέργειά του, τελικά λειτουργεί σε βάρος του. Όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, ενήλικες που ξεκίνησαν ελαφριά άσκηση για τρεις φορές την εβδομάδα, παρατώντας την καθιστική ζωή, δήλωναν μετά από έξι εβδομάδες ότι ένιωθαν λιγότερο κουρασμένοι. Η τακτική άσκηση δυναμώνει το σώμα, ενισχύει την αντοχή, κάνει αποτελεσματικότερη τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και τροφοδοτεί με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες τους ιστούς του οργανισμού.

Το να μην πίνει κάποιος αρκετό νερό

Ακόμα και μία ελαφριά αφυδάτωση είναι ικανή να καταποντίσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Έιμι Γκούντσον του Texas Health Ben Hogan Sports Medicine.

Η έλλειψη σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου έχει ως αποτέλεσμα να νιώθει κάποιος υποτονικά, δίνοντας του την αίσθηση ότι είναι αδύναμος. Παράλληλα, προκαλεί νεύρα και αδυναμία συγκέντρωσης, καθώς σύμφωνα με τη διαιτολόγο Έιμι Γκούντσον, μεταφέρεται λιγότερο οξυγόνο σε μυς και κύτταρα. Το άπαχο βοδινό κρέας, τα φασόλια, τα αβγά, τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και οι ξηροί καρποί, σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (που βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό), μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση σύμφωνα με την κ. Γκούντσον.

Η τελειομανία

Η προσπάθεια για ένα ολοένα και καλύτερο αποτέλεσμα οδηγεί κάποιον να ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της αντοχής του, σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης, Άιριν Λέβιν. Όπως εξηγεί, ορισμένες φορές θέτουμε στόχους μη ρεαλιστικούς, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η επίτευξή τους και να μην υπάρχει το αίσθημα της ικανοποίησης. Προτείνει δε να βάζει κανείς χρονικά όρια στον εαυτό του, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι ο επιπλέον χρόνος που ξόδευε, δεν είχε ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ