Πανεπιστήμιο Edith Cowan: Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2


Πανεπιστήμιο Edith Cowan: Η εισαγωγή δύο μερίδων φρέσκων φρούτων στην καθημερινή διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Όμως, σε αυτή τη μελέτη, τα οφέλη από την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων δεν παρατηρήθηκαν για όσους έπιναν χυμό φρούτων. Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical and Endocrinology and Metabolism, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων την ημέρα είχαν υψηλότερα μέτρα ευαισθησίας στην ινσουλίνη από εκείνα που έτρωγαν λιγότερα από τα μισά, σύμφωνα με ένα δελτίο ειδήσεων που δημοσιεύτηκε στο EurekAlert.org.

Στην πραγματικότητα, μεταξύ των δεδομένων που αναλύθηκαν από 7.675 Αυστραλούς που συμμετείχαν στη Μελέτη AusDiab του Ινστιτούτου Baker Heart and Diabetes, η οποία αξιολόγησε την πρόσληψη χυμού φρούτων και φρούτων και τον επιπολασμό του διαβήτη μετά από πέντε χρόνια, εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων είχαν 36 % λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της πιο κοινής μορφής διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 σημαίνει ότι το σώμα δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη και ενώ ορισμένοι μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους με υγιεινή διατροφή και άσκηση, άλλοι μπορεί να χρειάζονται φάρμακα ή ινσουλίνη για τη διαχείριση της κατάστασης, σύμφωνα με το Diabetes.org.

Κάποιοι μπορεί να διαγνωστούν με προδιαβήτη προτού αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, αλλά η έγκαιρη θεραπεία και παρέμβαση θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επαναφορά των επιπέδων σακχάρου στο φυσιολογικό εύρος.

Η απώλεια του 7% του σωματικού βάρους και η άσκηση μέτριας διάρκειας 30 λεπτά την ημέρα για πέντε ημέρες την εβδομάδα έχει προηγουμένως αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 58%, σύμφωνα με το Diabetes.org. Μεταξύ των τροφίμων που προτείνει η American Diabetes Association για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός από άπαχο κρέας και φυτικές πηγές πρωτεΐνης, λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο οργανισμός εξήγησε ότι ενώ τα φρούτα θεωρούνται τρόφιμα υδατανθράκων, είναι «φορτωμένα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά» και μπορούν «να σας βοηθήσουν να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς την προσθήκη ζάχαρης».

Ο Δρ Nicola Bondonno, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι ένα πρόσθετο όφελος μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα της ινσουλίνης στο σώμα.

“Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, τα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτοχημικών που μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τις φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση της απελευθέρωσης σακχάρου στο αίμα και επίσης βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο γεμάτοι περισσότερο”, δήλωσε ο Bondonno. “Επιπλέον, τα περισσότερα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι η ζάχαρη των φρούτων χωνεύεται και απορροφάται πιο αργά στο σώμα.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ