Ευγνωμοσύνη: Εξασκήστε τη για να βελτιώσετε την υγεία σας

Όταν η ζωή σας καταρρέει, σας εξαντλεί ενεργειακά και αποδυναμώνει την αποφασιστικότητά σας, το τελευταίο πράγμα που υπάρχει στο μυαλό σας είναι η ευγνωμοσύνη. Δε μας προκαλεί έκπληξη. Τελικά, η ευγνωμοσύνη είναι μια συναισθηματική απάντηση εκτίμησης γι’ αυτό που έχουμε. Όταν αισθανόμαστε εξαντλημένοι μπορεί να είναι αδύνατο να αντλήσουμε θετικότητα από μια άδεια δεξαμενή.

Κι όμως, η ανάπτυξη ευγνωμοσύνης σε δύσκολες στιγμές είναι ακριβώς αυτό που γεμίζει το κενό. Επιπλέον, η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί για την αποτροπή συναισθηματικών και σωματικών βλαβών σε περιόδους άγχους.

Οι δύσκολες συνθήκες που βρισκόμαστε δεν είναι η μόνη πρόκληση για την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης. Αν και είναι σίγουρα αλήθεια ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι μια αυτόματη συναισθηματική απάντηση σε πολλά από τα γεγονότα της ζωής μας, σπάνια είναι έτσι. Αντίθετα, αυτό που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι ότι η ευγνωμοσύνη είναι μια εσωτερική προοπτική – ένας φακός που βλέπουμε τον κόσμο μέσα από αυτόν. Ο αγώνας για την ανάπτυξη της ευγνωμοσύνης προέρχεται από την προσδοκία η ζωή να συμβαίνει με ένα συγκεκριμένο τρόπο, και φυσικά απογοητευόμαστε και θυμώνουμε όταν δεν ισχύει αυτό.

Αξιολογήστε την προοπτική σας

Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί στο παρελθόν – τι περιμένετε να είναι η ζωή; Για παράδειγμα, πάρτε το έτος 2020 – περιμένατε μια παγκόσμια πανδημία; Πιθανώς όχι!

Αλλά πραγματικά, πότε στην ιστορία της ανθρωπότητας γνωρίζαμε τι θα συμβεί; Τον τελευταίο χρόνο, πολλοί καλοί άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο. Πολλές ευγενικές ψυχές έχασαν σε τροχαίο ένα αγαπημένο τους πρόσωπο από ένα μεθυσμένο οδηγό. Πολλοί φέρελπις νέοι γονείς απέκτησαν ένα παιδί που γεννήθηκε με γενετικές ανωμαλίες. Δεν περίμεναν να συμβούν αυτά τα γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή, αλλά παρόλα αυτά συνέβησαν. Όταν η προοπτική μας για τη ζωή περιορίζεται από την πεποίθηση ότι η ζωή «πρέπει» να είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος, θα δυσκολευτούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη.

Η ευγνωμοσύνη είναι δυνατή μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε ότι το μόνο που έχουμε είναι ένα δώρο. Η ζωή είναι το δώρο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here