Κορωνοϊός lockdown: Επιφυλάξεις λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα

Κορωνοϊός lockdown: Το lockdown παραμένει σε ισχύ και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τα επόμενα βήματα

Η εικόνα για τα κρούσματα για την περίοδο των γιορτών βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ειδικοί περιμένουν τους αριθμούς για να προχωρήσουν παρακάτω.

Ήδη βεβαίως το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που ανοίγουν από αύριο Δευτέρα. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις των εμπόρων, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι είναι έντονα επιφυλακτικοί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή από όλους, ενώ αναμένουν αυξημένα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα.

«Το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει ακόμα»

Στην ανάγκη να γίνουν λίγα και αργά βήματα έδωσε έμφαση ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, που ανέφερε ότι «το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει ακόμα», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες».

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα», ξεκαθάρισε. Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, με το ζήτημα, όπως διευκρίνισε ο κ. Γώγος, να αναμένεται να συζητηθεί την άλλη εβδομάδα.

Κορωνοϊός lockdown: «Νωρίς για το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων και λιανεμπορίου»

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής εσωτερικής παθολογίας και μολυσματικών ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας υποστήριξε ότι είναι νωρίς για να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου, που «θα αργήσει 1-2 εβδομάδες ακόμη να απελευθερωθεί».

Κορωνοϊός lockdown: Στόχος είναι το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί απότομα το επιδημιολογικό φορτίο

«Όλη η φροντίδα είναι να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα», δήλωσε εκτιμώντας ότι «δεν θα φτάσουμε ξανά τα 3.000 κρούσματα. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια ύψη πάλι γιατί αν ξαναφτάσουμε θα έχουμε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις. Το σύστημα δεν σηκώνει ξανά τόσο μεγάλη πίεση γιατί είναι ήδη τραυματισμένο».

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα σχολεία, με τους μαθητές του δημοτικού και των ειδικών σχολείων, καθώς και τα παιδιά των νηπιαγωγείων να επιστρέφουν στις τάξεις την προσεχή Δευτέρα.

Η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει υπό καθεστώς πολύ αυστηρών μέτρων, όπως η χρήση μασκών, η κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση, η χρήση διαφορετικών εισόδων και οι τακτικοί αερισμοί των αιθουσών.

Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι θα μπορούσαν τη Δευτέρα να ανοίξουν ταυτόχρονα τα γυμνάσια και τα λύκεια, σημειώνοντας ότι το ρίσκο είναι μικρό με το άνοιγμα των σχολείων.

Μια τελείως διαφορετική θέση για τα σχολεία διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι με το ταυτόχρονο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας (γυμνάσια – λύκεια) και του λιανεμπορίου τα κρούσματα μπορεί να εκτοξευθούν στα 2.000.

Επιπλέον, αντιπρότεινε ότι η μόνη τάξη που θα πρέπει να ανοίξει είναι η Γ’ Λυκείου, ώστε οι μαθητές να προετοιμαστούν επαρκώς για τις Πανελλαδικές.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here