Κορωνοϊός Θεραπεία: Η λήψη αντιμικροβιακών προάγει την αντοχή στα αντιβιοτικά

Ο σύμβουλος φαρμακολογίας Δρ Shivani Juneja, δήλωσε: «Η κατάχρηση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια του Covid-19 θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάδοση της μικροβιακής αντοχής. Ένας ιός, όχι ένα βακτήριο, προκαλεί το Covid-19, επομένως το αντιβακτηριακό φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ή την πρόληψή του, εκτός εάν υπάρχουν επίσης βακτηριακές λοιμώξεις. Η λήψη αντιμικροβιακών χωρίς ιατρική συνταγή όχι μόνο θα προάγει την αντοχή στα αντιβιοτικά, αλλά θα οδηγήσει επίσης σε δυσμενείς επιδράσεις στα φάρμακα, υψηλό κόστος και επιπλοκές. “

Ο Δρ Juneja είπε: «Σε όλο τον κόσμο, οι χημικοί πωλούν αντιμικροβιακά, τα οποία περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, χωρίς ιατρική συνταγή. Η κλίμακα και το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι άγνωστα. Η μικροβιακή αντοχή (AMR) συμβαίνει όταν τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί αναπτύσσουν την ικανότητα να νικήσουν τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώσουν. Κάνει ακόμη και τις κοινές λοιμώξεις πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης και η σοβαρότητα της νόσου αυξάνονται”.

Τα αντιμικροβιακά είναι σημαντικοί παράγοντες θεραπείας για ανθρώπους, ζώα και φυτά. Η κατάχρηση και η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών επιτρέπουν την ανάπτυξη ανθεκτικών σε φάρμακα λοιμώξεων. Οι κακές πρακτικές ιατρικής συνταγογράφησης. Συχνά, τα αντιμικροβιακά συνταγογραφούνται λανθασμένα για αυτές τις ασθένειες ή λαμβάνονται χωρίς κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση. Η παράλογη χρήση αντιβιοτικών επέτρεψε την εμφάνιση επικίνδυνων βακτηριακών στελεχών.

Ακόμη και τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά δεν είναι αναποτελεσματικά έναντι αυτών των στελεχών, τα οποία καθιστούν ακόμη και τις κοινές λοιμώξεις απειλητικές για τη ζωή. Στη μάχη του ενάντια στη μικροβιακή αντίσταση, το Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Ιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας (PGIMER) κυκλοφόρησε επίσης την πολιτική του για τη διαχείριση αυτών των περιπτώσεων σε ενήλικες.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δρ Jagat Ram είπε: «Η αντιμικροβιακή αντίσταση αποτελεί μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Η υπερβολική χρήση και κατάχρηση της αντιμικροβιακής ιατρικής είναι ο κύριος παράγοντας. Η επιτροπή αντιμικροβιακής επιμέλειας της ΠΓΕ (AMSC) παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο έγγραφο για την προώθηση της κατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών”. 

Ο εκπρόσωπος της AMSC, Δρ Nusrat Shafique, δήλωσε: “Το έγγραφο θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πλατφόρμες και τα νοσοκομεία θα είναι ελεύθερα να το τροποποιήσουν ανάλογα με τις συνθήκες τους.” Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας είχε προειδοποιήσει το 2019 ότι εάν δεν σταματούσε η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στις εποχές που ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν λοιμώξεις όπως η φυματίωση, η πνευμονία, η σαλμονέλλωση και η γονόρροια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here