Επιστήμη Καφεΐνη: Πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας η καθημερινή κατανάλωση καφέ


Επιστήμη Καφεΐνη: «Από την στιγμή που υπάρχει καφές στον κόσμο, πόσο άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα;». Ο καφές όχι μόνο κρατά πολλούς από εμάς μακριά από την παράνοια, αλλά περιέχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία μας, τόσα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί δεν βάζουμε τον καφέ στην καθημερινότητά μας, αν και κάποιοι από εμάς το κάνουν ήδη. Φυσικά, είναι πιο νόστιμος με λίγες κουταλιές ζάχαρης και κρέμας, αλλά δυστυχώς τα οφέλη βρίσκονται στον μαύρο, σκέτο, αγνό καφέ.

Πριν σας πούμε τι συμβαίνει, όταν πίνετε καφέ κάθε πρωί που ξυπνάτε, είναι σωστό να αναφέρουμε ότι αν αγοράζετε καφέ, προτιμήστε τον βιολογικό, αν έχετε αυτή την επιλογή. Επιπλέον, προτιμήστε τον απλό καφέ, χωρίς επιπλέον γεύσεις, καθώς αυτό θα μειώσει την επίδραση των θετικών του στοιχείων στον οργανισμό σας.

Τι συμβαίνει όταν πίνετε καφέ καθημερινά

  1. Ενισχύεται ο μεταβολισμός σας

Πρόκειται μάλλον για τον νούμερο ένα λόγο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια κούπα καφέ, αφού έχουμε ξυπνήσει και νιώθουμε λίγο ζαβλακωμένοι και απροετοίμαστοι για την ημέρα μας. Αν και η ενέργεια που μας δίνει δεν διαρκεί πολύ, είναι εξασφαλισμένο ότι θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε σωστά τη μέρα μας. Επιπλέον, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να ξαναγεμίσουμε την κούπα μας!

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο καφές βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού σας μετά τη γυμναστική! Συγκεκριμένα, έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology ανακάλυψε ότι οι αθλητές αντοχής που έπιναν μια κούπα καφέ μετά από προπόνηση επέδειξαν μια αύξηση κατά 66% στο μυϊκό γλυκογόνο, το οποίο βοηθά το σώμα να αντικαταστήσει την ενέργεια που έχασε από τη γυμναστική.

  1. Ο καφές βελτιώνει την εγκεφαλική υγεία

Αρκετές είναι οι έρευνες που έχουν βρει ότι η κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Alzheimer και της άνοιας μέχρι και 65% στους άντρες και γυναίκες μέσης ηλικίας. Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι ένα φλιτζάνι καφέ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Πάρκινσον κατά 32- 60%.

Επιπροσθέτως, η κατανάλωση καφέ μπορεί να καταστείλει ένα είδος νουκλεοτιδίου στον εγκέφαλο, γνωστό ως αδενοσίνη. Η αδενοσίνη μειώνει την πυροδότηση των νευρώνων και την απελευθέρωση σημαντικών νευροδιαβιβαστών όπως της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης και την νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο. Επειδή η καφεΐνη μπλοκάρει την αδενοσίνη, γι’ αυτό και αυξάνονται οι χημικές ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Τέλος, άλλες έρευνες έχουν βρει ότι ο καφές αυξάνει την γνωστική λειτουργία, βελτιώνει τη διάθεση, τον χρόνο απόκρισης, τη μνήμη και την εγρήγορση.

  1. Σας κάνει να νιώθετε όμορφα!

Μια πρωτοποριακή έρευνα που έλαβε χώρα στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard απέδειξε ότι οι ενήλικοι άντρες και γυναίκες που έπιναν δύο με τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 50% μικρότερο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν ντεκαφεϊνέ ή καθόλου καφέ. Επιπλέον, ο καφές περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β5, αλλά και μαγνήσιο και κάλιο. Όλα τα θρεπτικά στοιχεία και η άνεση που νιώθετε μετά από λίγα φλιτζάνια καφέ θα σας κάνουν να νιώθετε γενικότερα πιο ευτυχισμένοι!

  1. Έχετε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης δερματικού καρκίνου

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute βρήκε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, που κατανάλωσαν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος, τη βαρύτερη μορφή δερματικού καρκίνου στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο καφές βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης δερματικού καρκίνου, εξαιτίας των πολλών αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών στοιχείων.

  1. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικού καρκίνου

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο έκτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στον κόσμο και η τρίτη αιτία θανάτου λόγω καρκίνου. Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι υπεύθυνο για το 90% της ανάπτυξης παθήσεων στο ήπαρ. Απλά και μόνο ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξής του κατά 20%· τα δύο φλιτζάνια κατά 35% και τέσσερα ή περισσότερα κατά 50% (οι ειδικοί προτείνουν όχι παραπάνω από 400 mg καφέ την ημέρα – δηλαδή τέσσερα το πολύ φλιτζάνια).

  1. Ο καφές βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με μια έρευνα από το Harvard, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα παραπάνω φλιτζάνι καφέ την ημέρα απ’ όσο έπιναν συνήθως στο πέρας τεσσάρων χρόνων είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που συνέχιζαν να πίνουν τη συνηθισμένη τους ποσότητα καφέ. Επίσης, η ίδια έρευνα ανακάλυψε ότι εκείνοι που μείωναν την κατανάλωση καφέ πάνω από ένα φλιτζάνι ημερησίως αύξαναν το ρίσκο κατά 17%.

Τώρα που είστε εφοδιασμένοι/ες με όλη τη γνώση για τα οφέλη του καφέ, ελπίζουμε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε αυτό το νόστιμο… φαρμακευτικό ρόφημα!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ