Ξέφυγε ο Ερντογάν: Κληρονομιά κατάκτησης η Αγία Σοφία -Απήγγειλε ποίημα για το οποίο είχε φυλακιστεί


Για ακόμα μια φορά προκλητικός ήταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή εγκαινίων του νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ σήμερα Παρασκευή (4/6).

Κάνοντας αναφορά στην Αγία Σοφία αλλά και απαγγέλλοντας στίχους από ποίημα το οποίο τον είχε οδηγήσει στη φυλακή για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους το 1998 ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,προκάλεσε ακόμα μια φορά.

Πρόκειται για το ποίημα του Τούρκου εθνικιστή Ziya Gokalp, το οποίο ο Ερντογάν ως τότε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, το είχε απαγγείλλει με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και να φυλακιστεί για τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος στη σημερινή του ομιλία παρέθεσε εκείνους τους ίδιους στίχους που τον είχαν οδηγήσει πίσω από τα κάγκελα: «Oι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι είναι τα κράνη μας, τα τζαμιά οι στρατώνες μας, και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας. Αυτόν τον στρατό περιμένει η θρησκεία μου».

Σε σχέση με τους λόγους που τον οδήγησαν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, είπε ότι «Eμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι αυτό είναι σημαντική η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ