Πλανητική διατροφή : Όσα θα έπρεπε να γνωρίζετε


Οι ανθρώπινες δίαιτες συνδέουν άρρηκτα την υγεία και τηνπεριβαλλοντική αειφορία και έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και τα δύο. Η αυξημένη παραγωγή τροφίμων τα τελευταία 50 χρόνια συνέβαλε  στη μείωση της πείνας, των ποσοστών βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας και της παγκόσμιας φτώχειας. Ωστόσο, τέτοια οφέλη αντισταθμίζονται τώρα από τη μετάβαση σε ανθυγιεινές δίαιτες.

Διαφορετικό φαγητό, διαφορετικός αντίκτυπος

Μαζί με τις διαφορετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία , διαφορετικά τρόφιμα έχουν επίσης διαφορετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, η παραγωγή τροφίμων με βάση τα ζώα τείνει να έχει υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (πορτοκαλιές ράβδους) από την παραγωγή τροφίμων με βάση τα φυτά – και τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας (ειδικά το βόειο κρέας) ξεχωρίζουν για τις δυσανάλογες επιπτώσεις τους. Πέρα από τις εκπομπές, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η παραγωγή τροφίμων θέτει τεράστια ζήτηση στους φυσικούς πόρους μας, καθώς η γεωργία συμβάλλει σημαντικά στην αποψίλωση των δασών, την εξαφάνιση ειδών και την εξάντληση και τη μόλυνση των γλυκών υδάτων (σε αυτό το σχήμα, αυτές οι επιπτώσεις αντιπροσωπεύονται από τη χρήση γης [ πράσινες ράβδοι και κατανάλωση γλυκού νερού μπλε μπάρες.
Τι είναι η πλανητική διατροφή

 

  • Το 2019, η EAT- Lancet Commission ανέπτυξε τους πρώτους επιστημονικούς στόχους στον κόσμο για υγιή και βιώσιμα συστήματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης μιας «πλανητικής διατροφής για την υγεία» με καθορισμένα εύρη ημερήσιας κατανάλωσης για κάθε ομάδα τροφίμων. Αυτό το διατροφικό μοτίβο – που χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία υψηλής ποιότητας φυτικών τροφίμων και χαμηλών ποσοτήτων ζωικών τροφών, εξευγενισμένων κόκκων, πρόσθετων σακχάρων και ανθυγιεινών λιπών – έχει σχεδιαστεί για να είναι ευέλικτο για να φιλοξενεί τοπικές και ατομικές καταστάσεις, παραδόσεις και διατροφικές προτιμήσεις.

Επιστημονικοί στόχοι για μια πλανητική διατροφή  υγείας

  • Δημιουργήθηκε για να ικανοποιεί τις διατροφικές απαιτήσεις και να προάγει την υγεία, ενώ παραμένει εντός των « πλανητικών ορίων », η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η παγκόσμια υιοθέτηση αυτής της πλανητικής διατροφής για την υγεία θα παρείχε σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ακολουθεί βίντεο για υγιεινή διατροφή

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ