Κορωνοϊός επιπτώσεις: Γιατί αυξάνεται το ρίσκο για αυτοκτονικές πράξεις

Οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί βιώνουν αυξημένη αγωνία αυτή τη στιγμή από την πανδημία. Μια εθνική έρευνα που διεξήχθη από τις 27 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου 2020, έδειξε ότι το 63% των Αμερικανών ένιωθαν ανησυχία, κατάθλιψη ή συνδυασμό των δύο. Και το 80% των Αμερικανών ανέφεραν ότι νιώθουν μέτρια ή μεγάλη αγωνία. Επιπρόσθετα, 1 στους 4 Αμερικανούς ανέφερε κατανάλωση αλκοόλ.

Αν και η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί σημαντικό μέρος της διαχείρισης της εξάπλωσης της πανδημίας, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ορισμένων ατόμων. Και για όσους σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, λιγότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Έτσι, τα άτομα που ζουν μόνα τους μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφοράς όταν βρίσκονται σε κοινωνική απόσταση ή σε καραντίνα. Επιπρόσθετα, οποιοσδήποτε άλλος βιώσει μεγαλύτερες ποσότητες μοναξιάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο. Τα συνεχή lockdown έχουν προκαλέσει σε πολλούς ανθρώπους την απώλεια των θέσεων εργασίας τους. Τα άτομα αυτά πιθανότατα αγωνίζονται αυτή τη στιγμή για να βρουν εργασία ή εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Η οικονομική τους δυσπραγία μπορεί να τους θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας. Πολλά άτομα βασίζονται στη συλλογική υποστήριξη από την κοινότητα για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Αλλά σχεδόν όλες οι κοινοτικές δραστηριότητες και προγράμματα έχουν ακυρωθεί. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε (JAMA Psychiatry) βρήκε ότι η εβδομαδιαία παρακολούθηση σε μια θρησκευτική υπηρεσία συσχετίστηκε με 5 φορές χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας. Χωρίς πρόσβαση σε εκκλησιαστικές υπηρεσίες και κοινοτικές δραστηριότητες, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο απομονωμένοι από ποτέ, γεγονός που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here